Veelgestelde vragen

Een handig overzicht van alle veelgestelde vragen. Kies een specifiek onderwerp of bekijk de volledige lijst!

Toon alle vragen Isoleren Snel en goedkoop besparen Verwarmen en koelen Spouwmuurisolatie Muur- en gevelisolatie Energie opwekken Zonnepanelen Ventileren Gasloos wonen Financiering

Dan komt dus de confectiewarmte niet in die hoek. Het kan daardoor ook zijn dat de muren in die hoek vochtiger zijn. Daardoor heb je ook meer gevoel van kou. Het is handig om advies te vragen van een verwarmingsspecialist.

Het bouwjaar van de woning geeft al vaak een goede indicatie. Bij twijfel kun je een deskundige inschakelen. Deze kan dan door middel van een endoscoop (kleine camera met flexibele buis) via een gaatje in de gevel in de spouw kijken 

Ja, dat kan. Ook dimbare lampen. Je kunt dan het beste beginnen met de lichtbronnen die vaak aan zijn en veel licht geven. Daarmee heb je de investering het snelst terugverdiend. Je moet bij de keuze voor vervangende LED-verlichting wel goed letten op de zgn. Lumen en Kelvin van de oude lamp en of er trafo’s aanwezig zijn. Bij dimbare lampen kan het betekenen dat u de lichtschakelaar ook moet vervangen.   

Ja, dat kan. De isolatiewaarde van de gevel zal dan hoger worden. Maar besef wel dat de terugverdientijd van de investering langer zal zijn omdat de daarmee verhoogde isolatiewaarde verhoudingswijs geringer zal zijn dan bij een niet-geïsoleerde spouw.

Ja, dat kan. Maar is niet verstandig indien de woning niet goed geïsoleerd is. Dit komt omdat het energieverbruik dan groter is dan wanneer je een gasgestookte cv-ketel gebruikt 

Het Rijk wil dat iedereen van het gas gaat. Je zou in afwachting van het warmteplan van je gemeente voorlopig een ketel kunnen huren, zodat je inzicht krijgt welke energievoorziening (restwarmte bedrijven, biogas) voor uw woning van toepassing zal zijn.  

Dat hangt af van de oriëntatie van je dak (zie: www.zonatlas.nl). Maar ook van de sterkte van de draagconstructie en de staat van onderhoud van het dak waar de zonnepanelen eventueel komen te liggen. Vraag persoonlijk en onafhankelijk advies aan bij het Energieloket Rivierenland.

Ja, je kunt een ventilator door de muur heen maken. Dat noemen we decentrale ventilatie. Of je kunt een centraal systeem in je huis maken.

Ja, dat kan zeker. Als je er maar rekening mee houdt dat de isolatie aan de binnenkant gesloten moet worden. Naar buiten toe, naar de pannen toe, moet het damp-open zijn.

Dat zou mooi zijn. Maar waterstofgas zal niet overal beschikbaar komen. Het is een energiedrager en die veroorzaken altijd meer kosten. Een warmtepomp gebruikt een deel elektriciteit en voor een groter deel haalt de warmtepomp energie uit lucht, water of de bodem.

Je kunt d.m.v isolerende verf voorkomen dat er vocht in iets komt, bijvoorbeeld een muur of meubel. Het woord isolatie heeft hier, bij verf, een net andere betekenis. Als het bedoeld is om warmte tegen te isoleren zal dit geringe resultaten opleveren omdat een verflaag dun is. Isolerende verf is bijvoorbeeld de verf die je in de badkamer of op de schoorsteen gebruikt.

In het stucwerk zit dan isolatie. Dat heeft een redelijk hoge waarde, maar het moet wel in een behoorlijke dikte opgebracht worden om een bepaalde isolerende waarde te geven. Soms moet het stucwerk dan in meerdere lagen opgebracht worden. Dit stucwerk is alleen voor binnenshuis bedoeld.

Ja, dat heeft zin. Want nieuwe HR++ glas heeft 2,5 betere isolerende waarde dan oud dubbel glas.

Dat kan zeker, maar het heeft dusdanig veel beperkingen dat vooral het comfort in het huis sterk achteruit zou gaan. Het is vol elektrisch verwarmen en daardoor zal de kostprijs van de energierekening sterk oplopen. Die kosten zijn niet op te vangen met zonnepanelen omdat, de momenten dat je warmte nodig hebt, zonnepanelen niks opwekken (‘s avonds en ‘s nachts).

Als je een zolderruimte hebt kun je ervoor kiezen om de zoldervloer en/ of het dak te isoleren. Als je in een appartement woont stook, je zonder plafondisolatie, voor de buren. Wil je het dan toch isoleren, dan zul je toch een extra plafond aan moeten brengen. In de stijl van het bestaande plafond.

Dit mag niet zomaar. Er is een vergunningsplicht. Hiervoor moet je dan ook leges betalen.

Dit ligt eraan of je in een historische binnenstad woont. Gelukkig wordt aan alle kanten meegewerkt om de regels zo te maken dat iedereen zonnepanelen kan nemen. Dat kan op je eigen dak, in een postcoderoos/ met een collectief of op een gemeenschappelijk dak.

Nee, er moet wel een soort van constructie op het dak gemaakt worden. Zodat de zonnepanelen naar de meest gunstige zonhoek gericht staan. En ze moeten er natuurlijk niet af kunnen waaien.

Die kans is vrij klein. Het is hoe dan ook belangrijk dat je je woning goed ventileert. Voorwaarde is dat het metselwerk in goede staat en niet vochtgevoelig is. 

Nee. Echter, je kunt wel de BTW terugvragen en gebruik maken van de salderingsregeling.

Tot 2023. Daarna zal er afgebouwd worden met de salderingsregeling. Tegen die tijd is het verstandig om je te verdiepen in het opslaan van je opgewekte energie en/of energie gebruiken op de momenten dat je het ook opwekt.

Nee, helaas. Er wordt per woning maar 1 keer SEEH-subsidie verstrekt.

Om voor subsidie in aanmerking te komen is een van de voorwaarden dat je alle maatregelen laat uitvoeren door één of meer deskundige bedrijven met een KVK-inschrijving in de sectie bouwnijverheid.

De spouw moet eerst gecontroleerd worden of hij schoon droog en breed genoeg is. Het isolatiebedrijf moet dat vooraf controleren. Een spouw kan meestal niet geïsoleerd worden als de buitengevel geschilderd is.

De levensduur van zonnepanelen ligt gemiddeld boven de 25 jaar. En van de nieuwste panelen wordt verwacht dat meer dan 40 jaar meekunnen. De panelen verliezen door de jaren heen wel een deel van hun productievermogen, maar dat is zeer beperkt.