Veelgestelde vragen

Een handig overzicht van alle veelgestelde vragen. Kies een specifiek onderwerp of bekijk de volledige lijst!

Toon alle vragen Goedkoop en makkelijk besparen Verlichting Verwarmen en koelen Isoleren Energie opwekken Financiering Bodem- en vloerisolatie Snel en goedkoop besparen Energieadvies Zonnepanelen Leveranciers en installateurs Spouwmuurisolatie Muur- en gevelisolatie Warmtepomp Ventileren Dakisolatie Gasloos wonen Beglazing Monument Energieopslag

Het klopt zeker dat gloeilampen veel warmte afgeven. Echter is de warmte die een gloeilamp afgeeft niet efficiënt en een groot deel van het jaar overbodig. Een gloeilamp gebruikt namelijk elektriciteit als energiebron. Elektriciteit is op dit moment voornamelijk afkomstig uit gas- en kolencentrales. Deze zetten gas en kolen om tot elektriciteit. Bij deze conversie/omschakeling naar elektriciteit verlies je tot 60% aan energie. Het is zonde om deze hoogwaardige elektriciteit vervolgens weer terug om te zetten naar warmte. Tenzij je zonnepanelen voorzien in je totale elektriciteitsbehoefte en je de energie opslaat. Een cv-ketel wekt warmte op direct vanuit gas zonder de extra conversiestap. Een HR cv-ketel heeft een rendement van rond de 100%. Verwarmen met aardgas is daarbij nog zo’n 2,5 keer goedkoper dan direct verwarmen met elektriciteit d.m.v. een gloeilamp of een straalkachel. Daarnaast is je verwarmingssysteem ontworpen om efficiënt je huis te verwarmen en lamp dus niet. Je hoeft niet direct al je lampen te vervangen. Lees hier welke lampen je het beste als eerst kunt vervangen.

In onze energiebespaarmeter staan verschillende tips om je cv zuiniger af te stellen. Ook kan het lonen om je cv-ketel te laten inregelen. Lees hier meer over het zuinig afstellen van je cv.

Dit kan onder andere met radiator ventilatoren, radiatorfolie of radiatorkranen. Allemaal energiebesparende maatregelen die je zelf snel en makkelijk kunt uitvoeren.

Van slechte naar goede isolatie kan wel €1.900,- per jaar schelen aan energiekosten. Maar ook in een matig geïsoleerd hoekhuis (met 5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen: zo’n €600,- per jaar als je de isolatie van dak, vloer, muren en ramen verbetert.

Met een kleine windmolen op je dak kun jij zelf stroom opwekken, net als met zonnepanelen. Zo’n kleine windmolen is alleen goed voor het milieu als hij voldoende wind vangt. Vooral voordelig als je off the grid woont., in een mobiele woning of boot zonder net-aansluiting.

Via een plaatselijke energie coöperatie die windmolens realiseert of beleg in een groenfonds bij een beleggingsbank.

Een huis verliest altijd in meer of mindere mate warmte. Of dit veel is of weinig kun je zien door een warmtescan te laten maken. Ook kun je testen hoeveel warmte je verliest door ‘s nachts de verwarming uit te zetten en te kijken wat ‘s ochtends de temperatuur is. Een goed geïsoleerd huis mag niet te veel warmte verliezen. Dit hangt natuurlijk ook af van de buitentemperatuur.

Ja dat kan, houd er dan wel rekening mee dat je geen subsidie krijgt voor de isolatie. Daarnaast is het belangrijk dat je goed weet welk materiaal in jouw situatie het beste is en hoe deze moet worden aangebracht.

Dit kan op verschillende manieren. Je kunt beginnen met kleding vaker te dragen. Niet elk kleding stuk hoeft na 1x gedragen al gewassen te worden en door wassen slijt kleding sneller. Maak een apart plekje in je kast of kamer voor kleding die je al gedragen hebt maar nog niet wilt wassen. Door de gedragen kleding een plekje te geven voorkom je rommel. Daarnaast kun je op lagere temperatuur wassen. Wasmiddelen zijn tegenwoordig zo goed dat ze ook op lagere temperatuur al goed wassen. Je kunt geld besparen op wasmiddel door een wasmiddel te kopen dat lang meegaat zoals bijvoorbeeld een eco-egg. Dit bespaart geen stroom maar wel kosten voor wasmiddel. Tot slot is het slim om een goed droogrek te kopen of een waslijn te maken. Drogers gebruiken erg veel stroom en kleding slijt snel in de droger. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de droger alleen te gebruiken voor handdoeken en beddengoed.

Hoe kan ik besparen op koken? Dat kan op verschillende manieren. Op deze website staan veel tips over energie besparen met koken: https://chefcheck.nl/energie-besparen-keuken/ 

We hebben al onze tips verzameld en weergegeven in een flyer: de energiebespaarmeter. Vraag deze nu aan!

Het is beter voor het milieu en vaak ook goedkoper om een apparaat te repareren. Dit geldt niet voor oude apparaten die meer stroom verbruiken. Als er versies op de markt zijn die minder stroom verbruiken dan kan het uiteindelijk meer besparing opleveren om een nieuw apparaat te kopen ook al is de werking nog helemaal goed.

Ja dat kan. Zorg ervoor dat het zonnepanelen-bedrijf eerst naar je dak komt kijken. Zij kunnen precies vertellen wat er mogelijk is en of er nog wat aan het dak moet gebeuren.

Die keuze hangt van jouw voorkeur af. Er zijn mensen die graag zaken doen met een bedrijf uit de regio maar je kunt ook een landelijke aanbieder kiezen. Je kunt advies krijgen over je offerte bij het energieloket. Ook kun je op onze website kijken met welke bedrijven wij goede ervaringen hebben.

Je kunt op verschillende manieren advies krijgen. Je kunt gratis advies krijgen van een van onze energiecoaches. Dit zijn vrijwilligers die een korte opleiding hebben gevolgd. Zij kunnen jou op weg helpen als je zelf nog niet zoveel kennis hebt.  Als je een professioneel advies nodig heeft, omdat u bijvoorbeeld nul op de meter wilt krijgen of een grote verbouwing op de planning heeft staan, dan kunt u ook een energieadviseur inschakelen. Afhankelijk van wat u wilt bereiken kost dit tussen de 200 en 600 euro. Klik op de link om een energieadviseur in te schakelen.

Dat kan betekenen dat de confectiewarmte niet in die hoek komt. Het kan daardoor ook zijn dat de muren in die hoek vochtiger zijn. Daardoor heb je ook meer gevoel van kou. Het is handig om advies te vragen van een verwarmingsspecialist. Je zou de hoek bijvoorbeeld kunnen verwarmen met een infraroodpaneel. Ook kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of de muur beter geïsoleerd moet worden, dat er kou door kieren komt of dat er wellicht tocht is op die plek.

Het bouwjaar van de woning geeft al vaak een goede indicatie. Bij twijfel kun je een deskundige inschakelen. Deze kan dan door middel van een endoscoop (kleine camera met flexibele buis) via een gaatje in de gevel in de spouw kijken. Lees meer over spouwmuurisolatie.   

Alle lampen kunnen vervangen worden voor LED. Dit is een makkelijke manier om op uw energie te besparen. Er zijn ook dimbare lampen. Je kunt het beste beginnen met de lichtbronnen die vaak aan zijn en veel licht geven. Daarmee heb je de investering het snelst terugverdiend. Je moet bij de keuze voor vervangende LED-verlichting wel goed letten op de zgn. Lumen en Kelvin van de oude lamp en of er transformators aanwezig zijn. Bij dimbare lampen kan het betekenen dat u de lichtdimmerschakelaar ook moet vervangen.  Lees meer over duurzaam verlichten.       

Als er nog ruimte is in de spouw dan kan deze worden bijgevuld. Ook is het mogelijk om van binnenuit de muur te isoleren of van buitenaf de gevel. Het hangt van je huis af wat het slimst is om te doen. Om energieverbruik te beperken is de beste volgorde om eerst te besparen en dan te kijken naar de manier van opwekken. (na-) isoleren is daarom altijd de eerste stap. Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder stroom en geeft meer comfort.

Wanneer bezig je bent met isoleren is het belangrijk dat je ook nadenkt over het glas in uw huis. In een ideale situatie hebben de muren en de ramen vergelijkbare isolatiewaarden. Ook is het belangrijk om te kijken naar de isolatie van het dak en plafond aangezien warme lucht omhoog gaat en na de muurisolatie kun je denken aan vloerisolatie wat vooral bijdraagt aan het vergroten van het comfort in huis.

Je kunt je ketel vervangen voor een warmtepomp onder bepaalde omstandigheden. Het is belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. Een warmtepomp verwarmt met lage temperatuur en geeft continu warmte af. Op die manier kan jouw woning net zo prettig verwarmd worden als met gas als er geen warmtelekken zijn, voldoende isolatie en voldoende afgiftesystemen.

Het Rijk wil dat iedereen van het gas gaat. Je zou in afwachting van het warmteplan van je gemeente voorlopig een ketel kunnen huren, zodat je inzicht krijgt welke energievoorziening (restwarmte bedrijven, biogas) voor jouw woning van toepassing zal zijn.

Dat hangt af van de oriëntatie van je dak. Maar ook van de sterkte van de draagconstructie en de staat van onderhoud van het dak waar de zonnepanelen eventueel komen te liggen. Vraag persoonlijk, gratis en onafhankelijk advies aan bij Energieloket Rivierenland.

Ja, je kunt een ventilator door de muur heen maken. Dat noemen we decentrale ventilatie. Of je kunt een centraal systeem in je huis maken. Het is goed om te weten dat een half uurtje per dag de roosters of draairamen open al genoeg ventilatie biedt. Lees meer over ventileren.

Ja, dat kan zeker. Als je er maar rekening mee houdt dat de isolatie aan de binnenkant damp gesloten moet zijn. Naar buiten toe, naar de pannen toe, moet het damp-open zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet in aanmerking komt voor subsidie voor isolatie als je het werkt zelf uitvoert.

Dat zou mooi zijn. Maar waterstofgas zal niet overal beschikbaar komen. Het is een energiedrager en die veroorzaken altijd meer kosten. Een warmtepomp gebruikt een deel elektriciteit en voor een groter deel haalt de warmtepomp energie uit lucht, water of de bodem.

Je kunt d.m.v isolerende verf voorkomen dat er vocht in iets komt, bijvoorbeeld een muur of meubel. Het woord isolatie heeft hier, bij verf, een net andere betekenis. Als het bedoeld is om warmte tegen te isoleren zal dit geringe resultaten opleveren omdat een verflaag dun is. Isolerende verf is bijvoorbeeld de verf die je in de badkamer of op de schoorsteen gebruikt.

In het stucwerk zit dan isolatie. Dat heeft een redelijk hoge waarde, maar het moet wel in een behoorlijke dikte opgebracht worden om een bepaalde isolerende waarde te geven. Soms moet het stucwerk dan in meerdere lagen opgebracht worden. Dit stucwerk is alleen voor binnenshuis bedoeld.

Ja, dat heeft zin. Want nieuwe HR++ glas heeft 2,5 betere isolerende waarde dan oud dubbel glas.

Dat kan zeker, maar het heeft dusdanig veel beperkingen dat vooral het comfort in het huis sterk achteruit zou gaan. Het is vol elektrisch verwarmen en daardoor zal de kostprijs van de energierekening sterk oplopen. Die kosten zijn niet op te vangen met zonnepanelen omdat, de momenten dat je warmte nodig hebt, zonnepanelen niks opwekken (‘s avonds en ‘s nachts). Infraroodpanelen zijn daar waar niet voortdurend verbleven wordt, of in een grote ruimte, een mogelijkheid.

Als je een zolderruimte hebt kun je ervoor kiezen om de zoldervloer en/ of het dak te isoleren. Als je in een appartement woont stook, je zonder plafondisolatie, voor je boven buren. Wil je het dan toch isoleren, dan zul je toch een extra plafond aan moeten brengen. In de stijl van het bestaande plafond.

Dit mag niet zomaar. Er is een vergunningsplicht voor grond gebonden systemen. Hiervoor moet je dan ook leges betalen. Tuinhuis, carport, afdak en schuur zijn alternatieven die ook mogelijk zijn. Deze zijn zonder bouw vergunning- maar meldplichtig.

Sluit je aan bij de coöperatief energie collectief in jouw gemeente. De energiecoaches in de energieloketten zijn op de hoogte van wat er allemaal in de gemeente gebeurt.

 

Dit ligt eraan of je in een historische binnenstad woont en je woning onder beschermd stadsgezicht valt. Gelukkig wordt aan alle kanten meegewerkt om de regels zo te maken dat iedereen zonnepanelen kan nemen. Dat kan op je eigen dak, in een postcoderoos/ met een collectief of op een gemeenschappelijk dak. Neem contact op met de monumenten-ambtenaar van jouw gemeente voor de voorwaarden.

Nee, er moet wel een soort van constructie op het dak gemaakt worden, zodat de zonnepanelen naar de meest gunstige zon hoek gericht staan. En ze moeten er natuurlijk niet af kunnen waaien. Dit wordt gedaan met ballast. Daarvoor hoeft er in principe niets geschroefd te worden. Er zijn ook systemen waar de omvormer wel op het dak vast wordt geschroefd, vooral daar waar de dak belasting niet te hoog mag zijn is dit een oplossing.

Bij een schone spouw is de kans hierop erg klein. Het is hoe dan ook belangrijk dat je je woning goed ventileert. Voorwaarde voor spouwmuurisolatie is wel dat het metselwerk in goede staat verkeerd en niet vochtgevoelig is.

Er is geen subsidie voor particulieren op zonnepanelen. Maar wel een financieel voordeel door de salderingsregeling en daarnaast is het mogelijk om de BTW over de aankoop terug te vragen.

Zonder kruipruimte blijft nog de mogelijkheid  om de vloer van bovenaf te isoleren. Het hangt af van jouw vloer of je er wat bovenop wil leggen en een nieuwe vloer daarbovenop. Heb je een mooie of dure vloer dan wil je dit waarschijnlijk niet. Is je vloer aan vervanging toe, dan is het een goed idee om ook isolatie aan te brengen van bovenaf. Daarnaast is de mogelijkheid om je vloer uit te graven en op het zand een isolatie aan te leggen met daar bovenop vloerverwarming.

Klik op de link om isolatiebedrijven uit de regio te vinden.       

Elk materiaal geeft in meer of mindere mate milieuschade. Ecologische isolatie kan bestaan uit schapenwol, gebruikt katoen, hennep, kurk, houtwol en papiervlokken. Maar ook hieraan kleven nadelen, denk bijvoorbeeld aan de hoge milieudruk van het houden van schapen en het dierenleed dat hierbij komt kijken. Ook is bekend dat PUR een ongezonde oplossing is en ook parels bestaan uit schadelijk materiaal. Echter, het is voor jou belangrijk dat je kijkt wat er het best bij jouw huis past en dat het op de juiste manier wordt toegepast. Hoeveel geld heb je te besteden en hoe is de huidige isolatie? In elke situatie kan verschillend materiaal beter passen. Het isoleren van een huis levert gelukkig veel milieuwinst op in de vorm van energiebesparing.

Er zijn verschillende mogelijkheden om beter te isoleren. Je kunt een spouwmuur bijvullen of op muren/plafond/buitenmuren een extra laag aanbrengen. Je kunt het beste contact opnemen met een isolatiebedrijf om dit te bespreken. Klik op link voor bedrijven in de buurt waar wij mee samenwerken.  

Warmte gaat omhoog. Uiteindelijk verspreid de warmte zich altijd over het hele huis. Je zult dus ook energie besparen als je boven isoleert, ook al verwarm je niet. Ook voor de gezondheid is het goed om boven te isoleren. Als de muren boven niet geïsoleerd zijn is er meer kans op condensatie. Vocht kan zorgen voor een slecht binnen klimaat (beestjes en schimmels) in huis. Tot slot geeft isolatie ook meer comfort omdat er minder kou van de muren of het plafond afkomt en omdat geluid beter wordt gedempt door de isolatie.

Om van het gas af te gaan is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is en voldoende warmteafgiftesysteem heeft. Wanneer je van het gas af gaat dan is de warmtepomp de meest duurzame keuze. Een warmtepomp verwarmt het huis met lage temperatuur warm water. Daarom zijn er meer afgiftesystemen nodig. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn als u vloerverwarming heeft. Om te testen of je huis kan worden verwarmd op een lage temperatuur, kunt je de cv-ketel tijdelijk op 40 à 50 graden zetten. Met minimaal verschil van binnen buiten temperatuur van 15 à 20 graden. Wordt het huis comfortabel warm? Dan heb je genoeg afgiftesystemen.

Lees hier het stappenplan naar een aardgasvrije woning.

Een hybride warmtepomp wordt geplaatst in combinatie met een aanwezige gasgestookte cv-ketel. Voordelen zijn dat er geen speciaal lage temperatuurs-verwarming hoeft worden aangelegd in huis en dat de hybride warmtepomp al mogelijk is vanaf een gemiddelde isolatie. Op deze manier kan het grootste deel van het jaar de warmtepomp het huis verwarmen door warmte aan de buitenlucht te onttrekken. En als het te koud is dan springt de cv-ketel automatisch bij.

Een hybride warmtepomp kan ook koelen. Dan werkt het proces andersom voor het deel met de warmtepomp maar daarvoor geldt niet hetzelfde: het gas-systeem werkt niet om te koelen en springt alleen bij als er warmte nodig is. Op deze manier kun je (goed ingeregeld) veel gas besparen vergeleken met als je alleen een cv-ketel hebt. Het gasverbruik dat na toepassing van een hybride warmtepomp nog over blijft, kan op een later moment nog verlaagd worden door duurzame en energiebesparende maatregelen toe te passen, zoals een zonneboiler of isolatie. De laatste stap is dan richting gasloos wonen of het afnemen van duurzaam gas. De hybride warmtepomp is het meest duurzaam als je ook zonnepanelen en of een zonnecollector gebruikt om de warmtepomp van stroom en warmte wordt voorzien.

Zonnepanelen op je dak is een goede investering. En dat blijft het ook als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. De salderingsregeling houdt in dat je stroom die je aan het elektriciteitsnet levert mag wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Vanaf 2023 komt er een nieuwe regeling waardoor de vergoeding voor de stroom die je terug levert kleiner is dan wat je betaalt voor de stroom die in je inkoopt. Dit verschil wordt elk jaar groter. Vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen. Koop je in 2020 een set van 10 zonnepanelen, dan verdien je die in 6 jaar en 11 maanden terug. De winst na 25 jaar kun je vergelijken met een spaarrente van 4%. Het is dus heel aantrekkelijk om zonnepanelen op het dak te leggen. En ook nog eens duurzaam, want met je panelen bespaar je 1250 kilo CO2-uitstoot per jaar.

Ja dat mag, mits het 2 andere isolerende maatregelen zijn. Bijvoorbeeld in ronde 1 deed je het dak en de spouwmuur en in ronde 2 doe je de vloer en beglazing.

Er zijn verschillende subsidies, bijvoorbeeld voor isolatie, zonneboilers of warmtepompen. Lees hier over alle subsidies die er op dit moment zijn. 

Op dit moment wordt er nog niet grootschalig energie opgeslagen. Er zijn wel verschillende manieren om dit te doen. De zonneboiler is een zeer goede manier om warmte op te slaan in. Daarnaast zijn er ook wijken die auto-accu’s gebruiken voor de opslag van zonne-energie. Je zou dit ook bij je huis kunnen doen als je een elektrische auto bezit.

Je kunt bij jouw gemeente vragen of er al een warmteplan is voor jouw wijk. Je kunt wachten op een warmteplan maar het kan ook zeker de moeite waard zijn om zelf al aan de slag te gaan. Of je mee wilt doen aan het warmteplan hangt ook af van je motivatie om anders te gaan verwarmen.

Een warmteplan is een centraal geregeld systeem die op verschillen de manieren gevoed kan worden zoals rest warmte uit de industrie maar ook van uit de bodem of water rest warmte van uit het riool. Het zal vaak een centraal opgestelde warmte krachtcentrale zijn die door meerderen in serie en parallel geschakelde warmtepompen wordt gevoed.

 

De spouw moet eerst gecontroleerd worden of hij schoon, droog en breed genoeg is. Het isolatiebedrijf moet dat vooraf controleren. Een spouw kan meestal niet geïsoleerd worden als de buitengevel geschilderd is. Bespreek met het isolatiebedrijf wat voor jou de beste oplossing is.

 

De levensduur van zonnepanelen ligt gemiddeld boven de 25 jaar. Van de nieuwste panelen wordt verwacht dat ze meer dan 40 jaar meekunnen. De panelen verliezen door de jaren heen wel een deel van hun productievermogen, maar dat is zeer beperkt.