Een woning met verwarming op propaan wordt gesplitst. Kan ik voor de tweede woning aardgas kiezen?

In principe krijgen nieuwe woningen geen aardgasaansluiting meer. Als er sprake is van een bestaand pand, waar geen nieuwbouw plaatsvindt, kan er soms toch een aardgasaansluiting komen.
Dit is echter geen verstandige keuze omdat gemeenten bezig zijn met plannen om te stoppen met woningverwarming op aardgas. Dat betekent dat de woning binnen enkele decennia alsnog van een andere vorm van verwarming moet worden voorzien.
Je kan ervoor kiezen om ook op propaan te gaan stoken. Het rijksbeleid is er echter wel op gericht om de CO2-emissie te verlagen. Wellicht komt er op termijn een duurzame vervanger voor propaan op de markt. Maar het is niet zeker of die een gunstige prijs krijgt.
Beter is het om over te schakelen op een warmtepomp. Er zijn diverse systemen: warmtepompen met bodemwarmte, luchtwarmte (luchtaanzuig of buitenunit) en zonnewarmte (PVT). Gezien de uitgebreide markt voor elektriciteit (veel aanbieders), zullen die prijzen naar verwachting voorlopig minder hard stijgen dan de pijzen van gassen (propaan, biogas, waterstofgas).    

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op