Een woning met verwarming op propaan wordt gesplitst. Kan ik voor de tweede woning aardgas kiezen?

Dit artikel is gepubliceerd op 17-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

In principe krijgen nieuwe woningen geen aardgasaansluiting meer. Als er sprake is van een bestaand pand, waar geen nieuwbouw plaatsvindt, kan er soms toch een aardgasaansluiting komen.

Dit is echter geen verstandige keuze omdat gemeenten bezig zijn met plannen om te stoppen met woningverwarming op aardgas. Dat betekent dat de woning binnen enkele decennia van het gasnet wordt afgekoppeld en alsnog van een andere vorm van verwarming moet worden voorzien.

Je kan ervoor kiezen om in de tweede woning ook op propaan te gaan stoken. Het rijksbeleid is er echter wel op gericht om de CO2-emissie te verlagen. Wellicht komt er op termijn een duurzame vervanger voor propaan op de markt. Maar het is niet zeker of die een gunstige prijs krijgt.

Beter is het om over te schakelen op een warmtepomp. Er zijn diverse systemen:
- Water-water-warmtepompen met bodemwarmte of zonnewarmte (PVT),
- Lucht-water-warmtepompen die er in twee versies zijn: met buitenunit zoals bij een airco of een monoblock warmtepomp waarbij buitenlucht naar binnen word gezogen of waarbij het hele apparaat buiten staat.

Als de woning heel goed geïsoleerd is, kan je ook infraroodpanelen overwegen. Kijk daarbij wel goed naar het gebruik en het te verwachten elektriciteitsverbruik.

Een voordeel van elektrische verwarming is dat je de stroom zelf (deels) duurzaam op kunt wekken. Maar ook als je stroom inkoopt zal gezien de uitgebreide markt voor elektriciteit (veel bronnen en aanbieders), de prijs daarvan naar verwachting voorlopig minder hard stijgen dan de pijzen van gassen (propaan, biogas, waterstofgas). Gassen zijn en blijven voorlopig nog schaars.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op