Kan je thuis energie opwekken met kleine windturbines zoals de windwokkels?

Dit artikel is gepubliceerd op 23-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ja, er zijn tal van kleine windmolens, de zogenaamde urban turbines of mini windturbines, die je op of naast de woning kan plaatsen. Je hebt daar wel een vergunning voor nodig, en het past niet overal in het bestemmingsplan. Een van de typen is inderdaad de windwokkel.

Kleinschalige windenergie is wel minder rendabel dan zonnepanelen. De stroom uit een kleine windmolen is onder gunstige omstandigheden ongeveer drie keer zo duur als stroom uit een zonnepaneel. Met de huidige stroomtarieven kunnen enkele typen kleine windmolens op hoge gebouwen of in het vrije veld voldoende stroom opwekken voor een rendabele investering. Een goed geplaatste windwokkel kan zich misschien al binnen 10 jaar terugverdienen.

Overweeg je een kleine windmolen, neem dan vroegtijdig contact op met de gemeente (Tiel) of de Omgevingsdienst Rivierenland (andere gemeenten) voor het bestemmingsplan en de vergunning.

Let bij het aanschaffen van een kleine windmolen (urban turbine) op het geluid en de constructie.

Zie ook:
- de website van Urbanwind
- de website van Duurzaamthuis
- de website van gemeente Maashorst.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op