Moet je de hele dag door ventileren of is het genoeg om het 10 of 30 minuten per dag door te laten tochten?

Dit artikel is gepubliceerd op 10-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Het is van belang dat de luchtverversing de hele dag doorgaat, 24 uur. Tijdelijk kan deze sterk verhoogd worden door te luchten, maar luchten kan de basisventilatie niet vervangen. Door de hele dag te ventileren, blijft de lucht goed in beweging en stroomt die goed naar de afzuigpunten. Daarbij is het van belang dat de lucht ook door het hele huis kan stromen, bijv. via de opening onder de binnendeuren door van de slaapkamer naar de gang en van de gang naar de badkamer. Dit zorgt ervoor dat de concentratie van vervuilende stoffen in de lucht op een gezond (laag) niveau wordt gehouden en dat er geen muffe hoeken ontstaan.

Als je even lucht en daarna alles dicht doet, krijg je hetzelfde effect als wanneer enkele mensen enkele uren in een kamer zitten te overleggen zonder ventilatie. Als je daar naar binnenloopt, komt de muffe lucht je tegemoet. Maar ook als er niemand in de slaapkamer is en je hebt gelucht en daarna alles afgesloten, is het een uur later al niet fris meer. Er komen nog uren lang vocht en luchtjes uit het matras. Maar ook stoffen van bouwmaterialen, stof van de huisstofmijt en andere vervuilingen nemen toe als er niet geventileerd wordt.

En als er mensen in de ruimte zijn zullen het vocht- en CO2-gehalte en andere vervuilingen in de lucht helemaal snel oplopen. Blijf daarom continu ventileren.

Kijk voor meer informatie op de website van MilieuCentraal.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op