Kan ik mijn cv-ketel zomaar vervangen door een warmtepomp?

Dit artikel is gepubliceerd op 16-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

In veel gevallen zal een warmtepomp de woning tijdens strenge vorstperioden niet warm krijgen als die er niet op is voorbereid. Dit komt doordat de warmtepomp warmte met een lagere temperatuur levert dan een ketel. Als de woning is gebouwd met radiatoren die op 85°C kunnen verwarmen, dan leveren diezelfde radiatoren met water van 50°C minder dan de helft van de verwarmingscapaciteit. Is je woning na-geïsoleerd dan kan een warmtepomp het misschien wel aan. Je kan een test doen door de ketelwatertemperatuur in een strenge winter op 50°C in te stellen. Als het dan gewoon warm wordt, is de woning geschikt voor een warmtepomp. Als de woning niet voldoende warm wordt, kan je het volgende doen:

– Je woning beter isoleren.
– Ventilatie met warmteterugwinning laten installeren.
– De woning voorzien van een lage temperatuur verwarmingssysteem (LTV), zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren (LT-radiatoren).

De eerste twee maatregelen zijn sowieso zinvol, omdat anders de warmtepomp onnodig groot moet zijn en het verbruik daarmee ook hoger wordt.

Voor vragen kan je terecht bij het Energieloket. Voor advies en offerte kan je bij de installateur terecht. Kies wel een installateur die ervaring heeft met het installeren van warmtepompen.

Vraag de checklist aan.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op