Ik wil een warmtepomp, kan ik daar dan ook mee koelen?

Dit artikel is gepubliceerd op 17-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Als je een goede warmtepomp kiest wel. Bij alle warmtepompsystemen (bodemwarmte, lucht-water, lucht-lucht, PVT) zijn er typen in de markt waarmee je ook kunt voorzien in (top)koeling. Hoe ver je kan koelen is afhankelijk van het type warmtepomp:
– Een lucht-lucht-warmtepomp kan volledig koelen (als een airco). Dit brengt wel een hoger energieverbruik met zich mee. Het rendement voor verwarming in de winter ligt iets lager dan de overige systemen. En de verwarming en koeling gebeurt met lucht. Dit betekent continu een luchtstroom in huis. Sommige mensen vinden dat niet prettig. Ook werkt de verwarming met een hogere luchttemperatuur dan bij de andere systemen. Ook dit wordt niet door iedereen als prettig ervaren. Het systeem kan wel sneller een ruimte verwarmen of koelen.
– Een lucht-water-warmtepomp of een water-water-warmtepomp kan koelen als de warmteafgiftesysteem daar geschikt voor zijn. Met vloerverwarming en/of convectorradiatoren kunnen ze voorzien in topkoeling. De werking verschilt hierbij per systeem:
= Een warmtepomp met een buitenunit (de lucht-water-warmtepomp) kan de werking omdraaien waardoor die in de winter als verwarming werkt (hij haalt warmte uit de buitenlucht en geeft die binnen af) en in de zomer koelt (dan haalt die warmte uit de woning en voert die naar buiten af). Als de warmtepomp koelt, is de compressor (in de warmtepomp) in bedrijf waardoor het energieverbruik redelijk hoog is (net als bij een gewone airco). Dit wordt actieve koeling genoemd.
= Bij een warmtepomp met bodemwarmte, wordt de koeling verzorgd door water uit de bodemwarmtewisselaar (tussen 8 en 18°C). De warmtepomp zelf komt niet in bedrijf en daarom wordt ook vaak gesproken over passieve koeling. Het energieverbruik voor koeling kan daardoor een factor 2 tot 3 lager dan bij actieve koeling. De energiekosten zijn daardoor lager en het systeem is duurzamer: lager energieverbruik en draagt niet bij aan de hittestress. In deze situatie wordt namelijk tijdens het koelen van je huis de afgevoerde warmte naar de bodembron gebracht die daardoor een beetje opwarmt. Als de grondwaterstroming niet al te sterk is, kan dit ervoor zorgen dat de warmtepomp in de winter een hoger rendement heeft.

Als je (actief) gaat koelen is goede isolatie van de woning belangrijk. Met een goede isolatie kan je een kleiner vermogen warmtepomp toepassen. Deze zorgt in de winter voor een lager verbruik voor verwarming, maar het levert in de zomer ook een energiebesparing op als de warmtepomp als airco werkt.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op