Ik wil een warmtepomp, kan ik daar dan ook mee koelen?

Bij alle warmtepompsystemen (bodemwarmte, lucht-water, lucht-lucht, PVT) zijn er typen in de markt waarmee je ook kunt voorzien in (top)koeling. Hoe ver je kan koelen is afhankelijk van het warmteafgiftesysteem. Luchtverwarming kan voorzien in volledige airco. Vloerverwarming en convectoren kunnen voorzien in topkoeling.
De werking verschilt wel per systeem:
- Een warmtepomp met een buitenunit kan de werking omdraaien waardoor die in de winter als verwarming werkt (hij haalt warmte uit de buitenlucht en geeft die binnen af) en in de zomer als airco (dan haalt die warmte uit de woning en voert die naar buiten af). Als de warmtepomp als airco werkt, is de compressor (in de warmtepomp) in bedrijf waardoor het energieverbruik redelijk hoog is (net als bij een gewone airco). Dit wordt actieve koeling genoemd.
- Bij een warmtepomp met bodemwarmte, wordt de koeling verzorgd door water uit de bodemwarmtewisselaar (tussen 8 en 18°C). Het water van de warmtewisselaar wordt gewoon rondgepompt in de woning. De warmtepomp zelf komt niet in bedrijf en daarom wordt ook vaak gesproken over passieve koeling. Het energieverbruik is daarom meer dan een factor 2 lager dan bij actieve koeling. In deze situatie wordt tijdens het koelen van je huis de bodembron een beetje opgewarmd. Dit heeft als voordeel dat de warmtepomp in de winter een hoger rendement heeft.
Ook voor koelen is isolatie belangrijk. Met een goede isolatie kan je een kleiner vermogen warmtepomp toepassen. Deze zorgt in de winter voor een lager verbruik voor verwarming, maar het levert in de zomer ook een energiebesparing op als de warmtepomp als airco werkt.    

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op