Als je je huis isoleert, houdt deze in de zomer dan meer warmte vast?

Dit artikel is gepubliceerd op 6-11-2023 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ja, ook in een hete zomer zal, als het binnen warmer is dan buiten, de isolatie de warmte binnen houden. Daarentegen zal tijdens hete zomermiddagen, als het buiten warmer is dan binnen, de warmte minder naar binnen komen. Per saldo houdt isolatie tijdens een hittegolf meer warmte buiten, dan dat die warmte binnen houdt. Om ervoor te zorgen dat het huis niet teveel opwarmt, zijn er twee dingen belangrijk:
– Isoleer de woning goed, houd de ramen en deuren tijden hete zomermiddagen gesloten en gebruik de zonwering of doe gordijnen dicht. Dit beperkt de warmtestroom naar binnen. Zeker als je airconditioning hebt, is isolatie belangrijk. Dan is het namelijk heel vaak binnen koeler dan buiten. Met goede isolatie hoeft je airco minder hard te werken en/of wordt het minder warm in huis.
– Zet de ramen en deuren tegen elkaar open op die momenten dat het binnen te warm is en buiten lekker koel is. Dus laat ’s nachts en in de ochtend het huis doortochten, dan komt de koelte lekker binnen (zogenaamde zomernachtventilatie). Er zijn ook grote roosters die je met een luik dicht kan zetten, maar als ze open staan de inbrekers, vogels en evt. rondwaaiende takken buiten houden.

Bekijk voor meer tips om de warmte buiten te houden de blog koelen zonder airco.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op