Zijn zonnepanelen brandgevaarlijk?

Voor zonnepanelen gelden strenge eisen voordat ze op de Nederlandse markt verkocht mogen worden. De grote aantallen zonnepanelen die al in ons land zijn geplaatst hebben dan ook tot weinig incidenten geleid. Daarnaast geldt dat in veel typen installaties brand kan ontstaan. Bij zonnepanelen wordt gewaarschuwd voor het gevaar van slechte aansluitingen in de gelijkstroomkabels. Doordat zonnepanelen in serie staan, kunnen daarin hogere spanningen en stromen voorkomen (tot 1.500 V en 9 A). De connectoren van kabels moeten goed in elkaar passen, dus bij voorkeur wordt alles van één merk toegepast. Het is belangrijk dat alle verbindingen degelijk en vochtvrij zijn. Pas zonnepanelen toe die zijn getest en voorzien van CE-keur en laat de installatie aanleggen door een erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Overigens zouden omvormers ook problemen kunnen veroorzaken. Als er veel stof op komt kan deze door de warmteontwikkeling in de omvormer ook ontbranden. Check dus of de omvormer aan vervuiling onderhevig is.    

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op