Hoe kan ik zien of de Mechanische ventilatie een oude (wisselstroom) ventilator heeft?

Dit artikel is gepubliceerd op 25-5-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Dat is lastig om te zien, omdat op het etiket van de wisselstroomventilatoren en gelijkstroomventilatoren allebij een netfrequentie vermeld staat. Ze hebben namelijk allebei een stekker voor in het stopcontact en daar komt wisselspanning uit. Alleen als je het etiket op de ventilatormotor (binnen in de kast) zou kunnen zien, kun je afleiden of het gelijkstroom (DC) of wisselstroom (AC) is.

Ventilatoren van vóór 2005 zijn doorgaans met een wisselstroomventilator uitgerust. Daarna zijn steeds meer gelijkstroomventilatoren geplaatst.
Als je een ventilator met een gewone stekker hebt, kun je een energieverbruiksmeter ertussen zetten en kijken wat het verbruik in stand 1 is. Is het verbruik rond de 20 Watt of hoger, dan heb je een wisselstroomventilator. Energiezuinige ventilatoren zitten doorgaans onder de 10 Watt. Als je niet kan meten en je twijfelt, vraag een installateur of kijk op het typeplaatje wat het type is en bel de fabrikant.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op