Waar moet ik op letten als ik een nieuwe koelkast, wasmachine, wasdroger of vaatwasser koop?

Dit artikel is gepubliceerd op 30-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Let vooral op het energielabel. Kies voor een apparaat met een (donker) groen label. Deze heeft een relatief laag energieverbruik. Het energieverbruik staat ook in kWh/jaar op het label. Dit is een indicatie voor het energieverbruik bij een gemiddeld gebruik van het apparaat. Let op: het verbruik geldt bij een wasmachine of vaatwasser voor het Eco-programma.

Hoewel een zuiniger apparaat soms duurder in aanschaf is, kan die over zijn levensduur toch goedkoper zijn. Kijk naar de verschillen in energieverbruik en reken uit hoeveel dat over 15 jaar kan opleveren.

Op het label staan, indien van toepassing, ook het waterverbruik en het geluid vermeld. Daarmee kan je de apparaten onderling goed vergelijken.
Bij koelkasten, wasmachines en vaatwassers staat er ook een capaciteit op het label. Dat geeft aan hoeveel er in kan. Stem dit goed af op de hoeveelheid was of vaat die je hebt, want als je altijd met een goed gevulde wasmachine of vaatwasser werkt, ben je het meest zuinig. Dit geldt ook voor de koelkast. Als die altijd leeg is, 'valt' de koude lucht eruit bij het openen en komt er weer warme lucht in. Het kost dan energie om de lucht weer af te koelen.

Kijk voor meer informatie ook op de website van MilieuCentraal.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op