Hoe kan ik besparen op koken?

Dit artikel is gepubliceerd op 14-10-2020 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Enkele voorbeelden voor zuiniger koken zijn:
- Koop voorgekookte producten,
- Kook de goede hoeveelheid,
- Kies de juiste pan (niet te groot),
- Zet de pan op de juiste pit (één die goed past),
- Doe niet teveel water in de pan,
- Houd zoveel mogelijk de deksel op de pan,
- Zet het vuur niet hoger dan nodig.

Doorkoken met deksel op de pan kan doorgaans op een heel laag vuurtje. Producten in de magnetron verwarmen kost minder energie dan verwarmen op een gasfornuis of oude elektrische kookplaat.

Sommige producten (bijv. rijst, mais, cous-cous, bonen en erwten) kun je heel goed in een 'hooikist' of 'hooimadam' garen in plaats van doorkoken. De eerste is een kist die is geïsoleerd met hooi, houtsnippers, polystyreen (piepschuim) of oude kranten. De hooimadam is een geïsoleerde deken (bijv. oude slaapzak). Je hoeft het gerecht dan nog maar eenzesde van de tijd op het fornuis te koken. Daarna wel ten minste 2 x de kooktijd in de kist of de deken zetten. Zie ook Ouderwets koken in de hooikist en Probeer eens een hooikist.

Andere producten zoals aardappelen en groenten kan je in een snelkookpan koken. Door te koken op hogere druk, wordt het gerecht sneller gaar. Vooral bij producten die even door moeten koken kan dit tijd en energie besparen.

Als je aan een nieuwe kookplaat toe bent, overweeg dan een inductiekookplaat.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op