Het is altijd vochtig in de keuken, wat kan ik daaraan doen?

Dit artikel is gepubliceerd op 1-12-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

In de keuken komt tijdens het koken veel vocht vrij. Ook kan het zijn dat er groente en fruit ligt, die nog wat vocht afgeven. Daarnaast kan er vochtige lucht uit de kruipruimte komen als het gat in de begane grondvloer rondom de gootsteenafvoer niet is afgedicht.

Teveel vocht kan leiden tot schimmel en ongedierte. Ook kan vochtige lucht leiden tot gezondheidsklachten.

Om vochtproblemen te voorkomen, kan je het volgende doen:
– Controleer of er gaten in de begane grondvloer zitten en dicht die af met beton (grote gaten) of kit (kleine gaten en kieren rondom leidingen).
– Zorg ervoor dat er de hele dag door voldoende ventilatie in huis is. Dit geldt ook zeker voor de zogenaamde ‘natte ruimten’ zoals de keuken. Houd ook de kieren onder de binnendeuren open. De lucht moet van de woonkamer en slaapkamers naar de ‘natte ruimten’ kunnen stromen.
– Zet de afzuigkap in de hoogste stand tijdens het koken. Als je geen afzuigkap hebt, maar een recirculatiekap, dan moet het vocht op een andere manier worden afgevoerd, bijvoorbeeld door de ventilatie in de hoogste stand te zetten of door een raam open te zetten. Als er geen mechanische ventilatie aanwezig is, kan je een ventilatiesysteem (laten) plaatsen. Er zijn decentrale ventilatiesystemen met balansventilatie en warmteterugwinning. Je hoeft dan geen luchtkanalen aan te leggen en de verse toevoerlucht wordt voorverwarmd.
– Controleer of de muren niet vochtig zijn. Zijn die wel vochtig, kijk dan bij de vraag ‘Er zit vocht in de muur, hoe kan ik dat oplossen?’
– Verminder de vochtproductie; kook bijvoorbeeld met de deksels op de pannen.

Zie ook: de website van MilieuCentraal.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op