Wat zijn de voordelen van inductie koken t.o.v. koken op gas?

Dit artikel is gepubliceerd op 6-11-2023 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Inductie koken heeft de volgende voordelen:
– Met inductie koken kan je van het gas af, en het kookt ongeveer hetzelfde als bij koken op gas.
– Als je zonnepanelen hebt, kook je 100% duurzaam.
– De kookplaat is eenvoudig schoon te houden. Omdat de plaat zelf niet heel heet wordt, brand etenswaar dat naast de pan beland niet vast aan de plaat.
– Koken met inductie is heel veilig omdat de kookplaat zelf niet heel heet wordt (wordt alleen warm door de warmte van de pan). Bij inductiekoken wordt alleen de pan zelf heel heet (net zo heet als bij koken op gas). Ook zit er een beveiliging op zodat kinderen of huisdieren hem niet per ongeluk kunnen activeren.
– Er ontstaat minder fijnstof in de keuken omdat er geen etenswaar verschroeit, wat bij koken op gas of een keramische plaat wel kan gebeuren.
– Het is luxer omdat je kookplaten met tijdinstelling per kookzone hebt.
– De energiekosten zijn lager dan van andere vormen van elektrisch koken en vergelijkbaar met koken op gas. Elektriciteit is wel duurder dan gas per kWh maar een inductiekookplaat werkt veel efficiënter. Overigens heeft de manier waarop je kookt ook een grotere invloed op het energieverbruik. Kijk daarvoor bij de vraag Hoe kan ik besparen op koken?

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op