Wordt de (all-electric) warmtepomp straks niet ingehaald door een energievoorziening met waterstofgas?

Het is niet zo waarschijnlijk dat dit de komende decennia zal gaan gebeuren omdat we in Nederland nog niet genoeg waterstof op duurzame wijze kunnen produceren. De ketenefficiëntie (waterstofproductie, transport en ketel) is met de huidige technologie circa 50%. Die van een warmtepomp met zonnepanelen op de woning en een thuisaccu is 350 - 400% (één deel elektriciteit en 2,5 tot 3 delen omgevingswarmte). Er is dus voor een warmtepomp 7 tot 8x minder duurzame energieopwekking nodig dan voor een waterstofketel. Dit wordt nog sterker omdat er voor warmtepompverwarming een reden is om extra te isoleren en bij een waterstofketel niet.
De warmtepomp heeft nog een extra voordeel: hij kan ook koelen en met de warme zomers is dit een grote plus. De warmtepomp met bodemwarmte koelt zelfs op duurzame (passieve) wijze.
En als er duurzame waterstof beschikbaar komt, wordt die bijvoorkeur ingezet voor industrie, elektriciteitsopwekking en (zwaar) transport.    

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op