Wordt de (all-electric) warmtepomp straks niet ingehaald door een energievoorziening met waterstofgas?

Dit artikel is gepubliceerd op 17-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Het is niet zo waarschijnlijk dat dit de komende decennia zal gaan gebeuren. Daar zijn verschillende redenen voor:
- De technologie moet nog verder ontwikkeld worden om in huishoudens toegepast te worden en vervolgens is er nog tijd nodig om op te schalen,
- We kunnen in Nederland niet genoeg waterstof op duurzame wijze produceren. Daardoor zijn we voor duurzame waterstof afhankelijk van het buitenland, waar initiatieven op dit vlak ontbreken,
- De ketenefficiëntie (waterstofproductie, transport en ketel) is met de huidige technologie circa 50%. Die van een warmtepomp met zonnepanelen op de woning en een thuisaccu is 350 - 400% (één deel elektriciteit en 2,5 tot 3 delen omgevingswarmte). Er is dus voor een warmtepomp 7 tot 8x minder duurzame energieopwekking nodig dan voor een waterstofketel. Dit wordt nog versterkt doordat er voor warmtepompverwarming een reden is om extra te isoleren en bij een waterstofketel niet (of minder).
- En als er duurzame waterstof beschikbaar komt, wordt die bijvoorkeur ingezet voor industrie, elektriciteitsopwekking en (zwaar) transport. Dit zal een prijsopdrijvend effect hebben, waardoor het voor woningen niet snel interessant zal worden.
- De warmtepomp heeft nog een extra voordeel: hij kan ook koelen en met de warme zomers is dit een grote plus. De warmtepomp met bodemwarmte koelt zelfs op duurzame (passieve) wijze.

Zie ook onze blog Wachten op waterstof? en de waterstofladder van Natuur en Milieu.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op