Kan ik met de radiatoren die ik heb, overschakelen op een warmtepomp?

Dit artikel is gepubliceerd op 6-11-2023 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Een warmtepomp maakt het verwarmingswater minder heet dan een ketel kan. Radiatoren zijn vaak berekend op verwarmingswater van 80 of 85°C. Als een warmtepomp ca. 50°C levert, is de verwarmingscapaciteit van diezelfde radiator gehalveerd. Dus als er niets aan de woning is gedaan, zal het bij een strenge winter niet warm worden in de woning. Als er behoorlijk is nageïsoleerd, zou het misschien wel kunnen. Je kan het uitproberen door een winter lang de keteltemperatuur (voor verwarming) op 45 of 50°C te zetten en te bekijken of het dan de hele winter warm genoeg wordt in huis.

Mocht het niet warm genoeg worden, dan kan je kijken of radiatorventilatoren helpen. Deze hoeven niet het hele stookseizoen aan te staan, maar alleen op de momenten dat het niet warm wordt.

Mocht dat ook niet voldoende helpen, dan kun je in de kamers waar het meest gestookt wordt de radiatoren laten vervangen door grotere radiatoren of radiatorconvectoren.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op