Heeft het zin om ’s avonds voor het slapen gaan de thermostaat lager te zetten?
Dit artikel is gepubliceerd op 30-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.
Jazeker, dit heet nachtverlaging. Meestal wordt bij nachtverlaging de thermostaat ’s nachts op 15°C gezet. Het is energiebesparend en zorgt dus voor een lagere energierekening en het is beter voor het milieu. Een lagere binnentemperatuur betekent minder warmteverliezen naar buiten. Dit geldt zowel voor de transmissieverliezen (door muren, glas e.d.) als voor de ventilatieverliezen. En dus hoeft de ketel minder warmte aan te voeren.
Als je ’s nachts geen nachtverlaging toepast en de buitentemperatuur daalt, de zon niet schijnt, niemand in de verwarmde vertrekken aanwezig is en de overige interne warmtebronnen (computer, televisie, koffiezetapparaat e.d.) uitgeschakeld zijn, dan moet de ketel extra hard stoken om op het koudste moment van het etmaal als enige warmtebron de woning warm te houden. En dan zijn de radiatoren dus ‘lekker’ warm als de bewoners in hun bed liggen. ’s Ochtends zijn de radiatoren dan koud en heb je geen voordeel van stralingswarmte.
Als je wel nachtverlaging toepast, gaat de ketel pas weer branden als je opstaat. De radiatoren worden dan juist lekker warm en de warme lucht circuleert aangenaam door de woning als je er bent en dan heb je voordeel van de warmtestraling van de radiatoren. Het duurt natuurlijk even voordat je dat merkt, maar meestal ben je toch nog even aan het rondlopen bij het opstaan. Als je een klokthermostaat hebt, kun je die op een uur voor het opstaan in laten schakelen. Ook kan je de verwarming aanzetten en er nog even ingaan.
De besparing van de nachtverlaging kan enigszins verminderen doordat het ketelrendement wat afneemt of dat de temperatuur in de woning kortstondig doorschiet, omdat de radiatoren op de maximale temperatuur gaan verwarmen. Dit heeft maar een beperkte invloed op de besparing. Nachtverlaging levert nog steeds per saldo een besparing op. Overigens kan je het doorschieten van de temperatuur voorkomen door in fasen op te warmen: eerst de temperatuur een graad lager dan de gewenste temperatuur inschakelen en pas na een uur op de gewenste temperatuur.
Het kan zijn dat bij buitentemperaturen onder de -10°C of bij een combinatie van lage temperaturen en harde wind het lang duurt voordat de woning op temperatuur is. Je kan er dan voor kiezen om een minder lage nachtverlaging te kiezen, bijvoorbeeld 18°C. Bij strenge vorst is de besparing van nachtverlaging percentueel gezien al iets minder, maar er wordt toch bespaard op energie en dus ook op de kosten. Een hogere temperatuur van de nachtverlaging gaat ten koste van de besparing, maar het is zuiniger dan de hele nacht doorstoken. En je hebt zo ook het voordeel van de straling van de radiatoren in de ochtend.
Mag de temperatuur ’s nachts nog lager. Ja, je kan ook 10°C kiezen. Het duurt dan alleen wel langer voordat de ruimte op temperatuur is. Bovendien zal de straling van de warme radiatoren niet meer helemaal de koudestraling van de constructie compenseren. Je zal dan wellicht een extra vest aan moeten.
Ook als je op een koude winterdag even de deur uit gaat, heeft het zin om de thermostaat lager te zetten. Het bespaart energie en de radiatoren worden weer lekker warm als je thuis komt en de thermostaat weer hoger zet.
Als je nachtverlaging toepast, moet je ’s ochtends weer opstoken en dan hoor je dus de ketel aanslaan. Mensen denken daarom soms dat het meer energie kost, maar dat is dus niet zo. Zonder nachtverlaging zou de ketel tussen 12 uur ’s nachts en 5 uur in de morgen heel hard werken, maar dat hoor je niet. Dus lijkt dat zuiniger. Het opstoken kost niet zoveel als het huis de hele nacht op temperatuur houden. Zie ook de website van MilieuCentraal.
Zelfs met vloerverwarming is het verstandig om nachtverlaging toe te passen. Wel wordt geadviseerd de temperatuur ’s nachts niet te laag in te stellen, maar bijvoorbeeld 18 of 19°C. Anders duurt het heel lang voordat alles weer op temperatuur is. Olino heeft een meting gedaan om aan te tonen dat nachtverlaging ook bij lage temperatuurverwarming werkt.
Nog op zoek naar antwoorden?
Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.
Neem contact op