Als je warmteterugwinning hebt, dan kan dat bij warme zomers ook lastig zijn, dan wil je juist koele lucht naar binnen laten stromen zonder opwarming door de warmte uit de afvoerlucht?
Dit artikel is gepubliceerd op 16-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.
Dat klopt, daarom moet de toevoerlucht niet altijd door de warmtewisselaar stromen. De woning gedurende hete zomers koelen met koele nachtelijke buitenlucht heet ‘zomernachtventilatie’. Er zijn balansventilatiesystemen die dat automatisch doen. Als het binnen te warm is en buiten lekker koel, dan gaat de lucht langs de warmtewisselaar in plaats van er doorheen. Dat heet de bypass. De koele buitenlucht komt dan zonder voorverwarming gewoon binnen zodat het de woning kan afkoelen.
Als er geen bypass op de balansventilatie zit, dan kan die ventilatie-unit vaak wel één ventilator uitschakelen. Als de afzuigventilator blijft werken en de toevoerventilator staat uit, dan stopt de lucht toevoer via de ventilatie-unit. Je moet dan wel een raam of ventilatierooster open zetten om koele lucht binnen te laten. Omdat deze lucht niet door de warmtewisselaar gaat wordt deze lucht niet opgewarmd.
Lees ook onze blog 10 tips om je huis te koelen zonder airconditioning.
Nog op zoek naar antwoorden?
Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.
Neem contact op