Als het hard waait, tocht het soms behoorlijk bij de ventilatieroosters, moeten deze dan echt open blijven?

Dit artikel is gepubliceerd op 25-5-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ja, er is continu ventilatie nodig, ook bij harde wind. Maar ze mogen wel tijdelijk een stukje dichter staan (dus niet vol open). Als je de roosters niet regelt en er staat wind op een gevel, dan komt er door de roosters in die gevel teveel lucht naar binnen. Dit veroorzaakt tocht en grotere energieverliezen. Daarnaast kan het bij woningen met mechanische afzuiging leiden tot een slechte verdeling van verse lucht in huis.

Het is daarom beter om de roosters in de windbelaste gevel half of driekwart dicht te draaien (dus niet helemaal). Dit zorgt ervoor dat er geen of nauwelijks tocht gevoeld wordt en dat er in de gevel aan de windluwe kant ook lucht naar binnen kan. Als de storm over is, moeten de roosters natuurlijk wel weer helemaal open gezet worden.

Er zijn ook roosters die dit automatisch doen. Die worden 'zelfregelende ventilatieroosters' genoemd. Als de wind erop staat, wordt de luchtdoorlaat in zo'n rooster kleiner en als er geen wind meer op staat, gaat die vanzelf weer volledig open.

Zie ook de website van MilieuCentraal.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op