Is er ook een zonneboiler, waarmee je zowel warm tapwater kunt bereiden als de woning kunt verwarmen?

Dit artikel is gepubliceerd op 30-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ja die zijn er. Er zijn twee typen systemen die dat kunnen:
1. De zonneboilercombi (Zonnegascombi) die een boilervat met een gasbrander heeft en voorziet in zowel de verwarming als het warmtapwater. Er is dus geen ketel meer nodig. Als er te weinig warmte is, springt de gasbrander aan. Het water uit de zonneboiler kan een hoge temperatuur hebben. Je hebt dus geen lage temperatuurverwarming (LTV) nodig, maar het kan wel. De zonneboilercombi is een groot apparaat en heeft aardgas nodig en past daardoor minder goed in een duurzame ontwikkeling. Op de website van MilieuCentraal vind je informatie over zonneboiler(combi)s.
2. Tegenwoordig zijn er ook warmtepompen met PVT-panelen (zonnepanelen voor warmte en elektriciteit). Deze PVT-panelen leveren warmte aan de warmtepomp die zowel de woning verwarmt als warmtapwater bereidt. Slechts bij strenge vorst, lukt dat niet meer en zal het verwarmingselement in de warmtepomp in werking treden. En de PVT-panelen maken daarnaast dus ook nog stroom. Daarmee haal je zoveel mogelijk energie uit je beschikbare dak. Met deze optie kan je de woning aardgasvrij maken. Zie ook de websites van MilieuCentraal en van de Woonwijzerwinkel.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op