Welke mogelijkheden zijn er voor isolatie bij monumenten?

Dit artikel is gepubliceerd op 6-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Er zijn veel mogelijkheden voor monumenten om te isoleren, maar er zijn ook beperkingen. Het kan zelfs zijn dat zowel de buitenkant als de binnenkant van historische waarde is. Dan zijn er op de betreffende constructievlakken geen of weinig mogelijkheden. Soms kan je er een glazen wand voor zetten, zodat je een soort spouwmuur creëert.

Als je de constructie wel mag aanpassen, dan ben je nog niet helemaal vrij om de ideale isolatie toe te passen. Je zou een massieve muur bijvoorbeeld het liefste aan de buitenkant isoleren, maar dat mag vaak niet. En bij isoleren aan de binnenkant zijn er extra aandachtspunten waar je op moet letten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft op haar website informatie over verduurzaming van monumenten en je kan daar
het document Na-isolatie van historische woonhuizen downloaden. Ook op de website monumenten.nl is veel informatie te vinden. En daarnaast is er een on-line toolkit voor verduurzaming van monumenten beschikbaar.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op