Hoe kun je een (massieve) steensmuur het beste isoleren?

Dit artikel is gepubliceerd op 12-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Steensmuren kan je aan de buitenkant of aan de binnenkant isoleren. Isolatie aan de buitenkant heeft de voorkeur omdat je een hoge isolatiewaarde kan bereiken en omdat koudebruggen dan meteen mee worden ingepakt.

Aan de buitenkant: aan de buitenkant worden isolatieplaten met afwerking gemonteerd. Afwerking kan bestaan uit stuc, steenstrips, hout of kunststof platen. Let op aansluitingen met kozijnen en dakrand. Aan de buitenkant isoleren kan niet altijd. Er is vergunning nodig.

Aan de binnenkant zijn er twee soorten:
– Tegen de muur wordt een raamwerk met isolatie, damprem (of vocht regulerende folie) en afwerking (hout of gips) geplaatst.
– Tegen de muur wordt een laag isolerende cellenbetonblokken gelijmd. Bij deze methode blijft de muur nog enigszins ‘ademen’. Dit kan alleen als de buitenmuur hier geschikt voor is. Wellicht is behandeling tegen waterdoorslag nodig.

Aan de binnenkant isoleren is ingrijpend omdat radiatoren tijdelijk verwijderd worden en een nieuwe wandafwerking nodig is.

Let bij beide soorten binnenisolatie op de aansluitingen op kozijnen en op koudebruggen.

Zowel buiten- als binnenisolatie zorgen voor een lagere energierekening en een beter comfort in de woning.

Zie voor meer informatie over muurisolatie onze pagina over muurisolatie.

Let op ventilatie van de woning en kijk ook naar de andere constructiedelen (vloer, dak, glas) zodat de isolatie van de constructies evenwichtig is. Meer informatie over isoleren en ventileren is te vinden op onze website.

Vraag advies bij het energieloket of neem contact op met een isolatiebedrijf. Verwijzingen naar isolatiebedrijven kan je vinden op onze bedrijvenpagina.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op