Wat is geothermie?

Dit artikel is gepubliceerd op 20-1-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Geothermie is diepe aardwarmte, dus warmte gewonnen op grote diepte (dieper dan 500 m). Naarmate je dieper komt, neemt de temperatuur toe met ongeveer met 3°C per 100 m. Dat betekent dat op 500 m de temperatuur ca. 25°C is en op 2.000 m gemiddeld 70°C. Om de warmte te winnen, wordt grondwater van die diepte opgepompt. Dit kan dan ook alleen in een gebied waar het grondwater op die diepte goed op te pompen is.

Een geothermische centrale bestaat altijd uit een doublet (twee bronnen) omdat het opgepompte water nadat het warmte heeft afgestaan ook weer in de grond teruggepompt wordt.

Vanwege de hoge kosten van de kilometers diepe putten is dit alleen rendabel bij situaties met veel warmtevraag zoals kassencomplexen, industrie of grote compacte woonwijken. De rentabiliteit van een geothermische bron hangt onder meer af van de continuïteit van de warmtevraag. Voor woonwijken wordt daarom meestal gewerkt met piekketels die bijspringen als het erg koud wordt, dan kan de geothermische bron gedurende het hele jaar de basislast voorzien. Als je een wijk wilt verduurzamen met geothermie, moet voor de piekketels ook een duurzame oplossing voor gevonden worden.

Zie ook de website van Expertise Centrum Warmte.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op