Wat is een warmtepomp met zonnecollector?

Dit artikel is gepubliceerd op 17-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving (lucht of bodem). Dit kan door middel van een zonnecollector. De warmtepomp haalt warmte uit het water dat van de zonnecollector komt. Het afgekoelde water gaat weer terug naar de zonnecollector waar het weer door de zon wordt opgewarmd. De warmtepomp kan hierdoor met een heel hoog rendement werken.

Als er geen zon is, wordt de collector alleen door de buitenlucht opgewarmd. Het rendement van de warmtepomp is dan wel lager, maar er komt voldoende warmte uit de collectoren om de woning mee te verwarmen en warm tapwater te bereiden. Tot een temperatuur van -8°C kan de warmtepomp z'n warmte uit de collectoren halen. Alleen bij nog strengere vorst zal bijgestookt moeten worden. Hiervoor een een elektrisch bijstook element in de warmtepomp opgenomen.

Gedurende het hele stookseizoen schijnt de zon regelmatig, waardoor het rendement over het jaar hoger is dan van een warmtepomp met een buitenunit (zoals bij een airco). Daardoor zijn de energiekosten lager.

Een ander voordeel is dat door het ontbreken van de buitenunit er geen geluidsoverlast is.

Je kan ook PVT-panelen gebruiken, waarmee zowel warmte als elektriciteit wordt opgewekt. Dan haal je het meeste energie uit je dak.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op