Kan ik alle verlichting in mijn woning vervangen door ledverlichting?

Dit artikel is gepubliceerd op 19-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ja, je kan alle lampen vervangen voor ledlampen. Dit is een makkelijke manier om energie te besparen. Net als bij gloeilampen zijn er ledlampen in allerlei soorten en maten. Er zijn ook dimbare ledlampen.

Zeker als je nog gloeilampen hebt die je veel gebruikt en die veel licht geven, kan je veel besparen door ze snel te vervangen. Je hoeft niet te wachten tot de gloeilampen doorgebrand zijn, dat is alleen maar zonde van de energie. Ook het vervangen van een nog goede gloeilamp door een ledlamp verdient zich snel terug.

Let bij de keuze voor ledlampen op de lichtsterkte (uitgedrukt in Lumen; 400 lumen is vergelijkbaar met een gloeilamp van ca. 40 Watt). Kijk ook naar de lichtkleur (in Kelvin; 2700 K is warm wit). Er zijn ook ledlampen als vervanging voor halogeenlampen op een transformator (bijv. 12 volt). Bij dimbare lampen kan het betekenen dat je de dimmer ook moet vervangen.

MilieuCentraal heeft een Keuzehulp: vind de juiste ledlamp.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op