Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor woningeigenaren

Subsidie voor zonneboiler, warmtepomp, isolatie en aansluiting op warmtenet (woningeigenaren)

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) krijg je subsidie op de energiebesparende maatregelen: isolatie, zonneboiler, warmtepomp en aansluiting op een warmtenet. 

Waar kan je subsidie voor krijgen

Bij de volgende vier maatregelen kun je aanspraak maken op de subsidiepot:

 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Energiebesparing
  • Spouwmuurisolatie
  • Muurisolatie
  • Vloer- of bodemisolatie
  • Dak- of zoldervloerisolatie
  • Isolerend glas
 • Aansluiten op warmtenet

Voorwaarden ISDE

Je kunt pas subsidie aanvragen nadat je je maatregel(en) hebt uitgevoerd en hebt betaald. De doe-het-zelf ’er komt niet in aanmerking voor de subsidie. Het is een voorwaarde dat je minimaal twee maatregelen toepast als je gaat isoleren. Bijvoorbeeld een warmtepomp en dakisolatie of twee isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie en isolerend glas. Voor een warmtepomp en zonneboiler mag je subsidie aanvragen zonder tweede maatregel. Je kunt uiterlijk 12 maanden na uitvoering van de eerste maatregel je subsidieaanvraag doen.

Bijvoorbeeld: 

 • Dakisolatie + spouwmuurisolatie (twee isolerende maatregelen)
 • Dakisolatie + warmtepomp (één isolerende maatregel + één overige maatregel)
 • Warmtepomp (één maatregel dat geen isolatiemaatregel is
 • Maar let op: Een combinatie van HR++-glas en Triple glas, eventueel gecombineerd met panelen in een kozijn of een isolerende deur, wordt beoordeeld als 1 maatregel.

Het is belangrijk dat je eerst goed de voorwaarden bekijkt als je subsidie aan wilt vragen. Hier kun je ze allemaal rustig nalezen. Voorwaarden ISDE-subsidie.

Let op:

Vanaf 1 januari 2023 kun je ook subsidie aanvragen voor als je één isolatiemaatregel hebt uitgevoerd. Je kunt dan subsidie aanvragen voor de uitgevoerde maatregel als je deze hebt laten uitvoeren vanaf 2 april 2022. Je krijgt dan ongeveer 15% van de kosten als subsidie terug, als jouw aanvraag voldoet aan de verder geldende voorwaarden. Lees wel goed de voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze subsidie. 

Subsidie voor Warmtepomp, Zonneboiler of Aansluiting op warmtenet?

Als je subsidie aan wilt vragen voor een warmtepomp, zonnneboiler of aanlsuiting op het warmtenet, dan kun je ook subsidie aanvragen.

Hoe kan je subsidie aanvragen?

Je kunt je subsidieaanvraag doen via het E-loket van het RVO.

Energiebesparing met isolatie

Energie besparen begint met isoleren. Het Rijk biedt je subsidie aan als jij je woning isoleert met minimaal een specifiek niveau. Dit niveau wordt uitgedrukt in Rd- en U-waarde. Hoe hoger de Rd-waarde hoe beter geïsoleerd. Bij de U-waarde voor isolerend glas werkt het juist andersom. Hoe lager de waarde hoe beter geïsoleerd. Lees meer over de voorwaarden m.b.t. isolerende maatregelen. Let op: vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren om aan de isolatiewaarde-eis te voldoen. Ook is er een minimale oppervlakte dat geïsoleerd moet worden om aanspraak te kunnen maken op de ISDE.

Let op: Heb jij na 2 april 2022 je isolatiemaatregel gerealiseerd? Dan kun je volgend jaar je subsidie-aanvraag indienen. Je krijgt dan ongeveer 15% van de kosten terug. Voorheen kon je pas bij twee isolerende maatregelen aanspraak maken op subsidie. Laat je wel twee isolerende maatregelen uitvoeren dan is de subsidie ongeveer en gemiddeld 30%. 

Zonneboiler

Lees de voorwaarden voor de subsidie op zonneboilers op de website van het RVO. Je kunt hier ook een apparatenlijst vinden voor welke merken en typen in aanmerking komen voor de subsidie.

Warmtepomp

Lees de voorwaarden voor de subsidie op warmtepompen op de website van het RVO. Je kunt hier ook een apparatenlijst vinden voor welke merken en typen in aanmerking komen voor de subsidie.

Aansluiting op het warmtenet

Je kunt ook subsidie aanvragen als je je woning aansluit op het warmtenet. Dit kan een individuele aansluiting zijn of een centrale aansluiting voor VvE’s. Vraag na bij je gemeente of deze mogelijkheid er al is. Lees de voorwaarden op de website van het RVO.

 

Tool: subsidiecheck

Doe de gratis online subsidiecheck en ontdek binnen twee minuten of je subsidie kunt krijgen en hoeveel. Houd altijd rekening met de voorwaarden.

Doe de subidiecheck

Subsidiepot

Er is in 2022 228 miljoen euro beschikbaar gesteld voor particuliere woningeigenaren. Kijk hier naar de laatste stand van zaken voor het jaar 2022. 

Verhuur jij een woning als particulier?

Ook dan kun je voor subsidie in aanmerking komen. Meer informatie vind je hier. 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang vrijblijvend tips over energiezuinig wonen, subsidies en ontwikkelingen in jouw buurt.
 • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.