Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor woningeigenaren

Subsidie voor zonneboiler, warmtepomp, isolatie en aansluiting op warmtenet (woningeigenaren)

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) krijg je subsidie op de energiebesparende maatregelen: isolatie, zonneboiler, warmtepomp en aansluiting op een warmtenet. 

Waar kun je subsidie voor krijgen

Bij de volgende vier maatregelen kun je aanspraak maken op de subsidiepot:.

 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Energiebesparing
  • Spouwmuurisolatie
  • Muurisolatie
  • Vloer- of bodemisolatie
  • Dak- of zoldervloerisolatie
  • Isolerend glas
 • Aansluiten op warmtenet
 • Electrische kookvoorziening

Voorwaarden ISDE

Je kunt pas subsidie aanvragen nadat je je maatregel(en) hebt uitgevoerd en hebt betaald. De doe-het-zelf ’er komt niet in aanmerking voor de subsidie.  Vanaf januari 2023 kun je uiterlijk tot 24 maanden na uitvoering van de eerste maatregel je subsidieaanvraag doen. Deze regel gaat met terugwerkende kracht in vanaf 2 april 2022.

Bijvoorbeeld: 

 • Dakisolatie + spouwmuurisolatie (twee isolerende maatregelen)
 • Dakisolatie + warmtepomp (één isolerende maatregel + één overige maatregel)
 • Warmtepomp (één maatregel die geen isolatiemaatregel is)
 • Maar let op: Een combinatie van HR++-glas en Triple glas, eventueel gecombineerd met panelen in een kozijn of een isolerende deur, wordt beoordeeld als 1 maatregel.

Het is belangrijk dat je eerst goed de voorwaarden bekijkt als je subsidie aan wilt vragen. Hier kun je ze allemaal rustig nalezen. Voorwaarden ISDE-subsidie.

 

Subsidiebedragen

Let op: Als je twee of meer isolatiemaatregelen toepast, krijg je dubbele subsidiebedragen. Je kunt dan de subsidiebedragen die vermeld staan op de website van overheid, verdubbelen. Dit geldt ook als je een isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp, zonneboiler, of aansluiting op een warmtenet.

Kijk voor de subsidiebedragen op de website van de overheid. 

Hoe kun je subsidie aanvragen?

Je kunt je subsidieaanvraag doen via het E-loket van het RVO

Het is belangrijk dat je eerst goed de voorwaarden bekijkt als je subsidie aan wilt vragen. Hier kun je ze allemaal rustig nalezen. Voorwaarden ISDE-subsidie.

Welke voorwaarden zijn nieuw per 1 januari 2023

Andere berekening subsidie m2 voor glas

Vanaf 1 januari 2023 geldt voor de berekening van het glasoppervlakte de zogenoemde binnenwerkse maat. Dit betekent dat je van binnenuit de totale oppervlakte van kozijn én glas bij elkaar optelt. Jouw kozijn telt vanaf 2023 dus mee voor het subsidiebedrag per m2. De wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023.

Subsidie, nu ook voor één uitgevoerde maatregel

Vanaf 1 januari 2023 kun je ook subsidie aanvragen voor als je één isolatiemaatregel hebt uitgevoerd. Dit was eerst alleen mogelijk als je minimaal twee maatregelen had uitgevoerd.

Lees wel goed de voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze subsidie. 

Subsidie aanvragen kan binnen 24 maanden

Als je op of na 2 april 2022 voor één maatregel subsidie hebt aangevraagd en binnen 24 maanden nog een maatregel laat uitvoeren, krijg je de verdubbeling van het subsidiebedrag voor de eerste maatregel met terugwerkende kracht uitgekeerd. Voor de tweede maatregel ontvang je dan ook het dubbele subsidiebedrag. Vanzelfsprekend als je aan de voorwaarden van de subsidieregeling voldoet.   

Subsidie voor isolatie

Energie besparen begint met isoleren. Het Rijk biedt je subsidie aan als jij je woning isoleert met minimaal een specifiek niveau. Dit niveau wordt uitgedrukt in Rd- en U-waarde. Hoe hoger de Rd-waarde hoe beter geïsoleerd. Bij de U-waarde voor isolerend glas werkt het juist andersom. Hoe lager de waarde hoe beter geïsoleerd. Lees meer over de voorwaarden m.b.t. isolerende maatregelen. Let op: vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren om aan de isolatiewaarde-eis te voldoen. Ook is er een minimale oppervlakte dat geïsoleerd moet worden om aanspraak te kunnen maken op de ISDE.

Subsidie voor zonneboiler

Lees de voorwaarden voor de subsidie op zonneboilers op de website van het RVO. Je kunt hier ook een apparatenlijst vinden voor welke merken en typen in aanmerking komen voor de subsidie.

Subsidie voor een warmtepomp

Lees de voorwaarden voor de subsidie op warmtepompen op de website van het RVO. Je kunt hier ook een apparatenlijst vinden voor welke merken en typen in aanmerking komen voor de subsidie.

Subsidie voor aansluiting op het warmtenet

Je kunt ook subsidie aanvragen als je je woning aansluit op het warmtenet. Dit kan een individuele aansluiting zijn of een centrale aansluiting voor VvE’s. Vraag na bij je gemeente of deze mogelijkheid er al is. Lees de voorwaarden op de website van het RVO.

 

Subsidie voor elektrische kookvoorziening

Als jouw woning aangesloten is op het warmtenet en je hebt de gasmeter na 1 april 2022 definitief verwijderd, dan kun je in aanmerking komen voor subsidie voor elektrisch koken als je die na 1 april 2022 hebt aangeschaft. Er gelden ook nog aanvullende voorwaarden zoals dat je geen aanspraak hebt gemaakt voor ISDE-subsidie voor aansluiting op het warmtenet. De elektrische kookvoorziening geldt niet als 2e maatregel. Installeer je een elektrische kookvoorziening nadat je glasisolatie hebt laten aanbrengen, dan telt dit niet mee als tweede maatregel. Dus krijg je voor glasisolatie het enkele subsidiebedrag.

 

Handig: subsidiecheck

Doe de gratis online subsidiecheck en ontdek binnen twee minuten of je subsidie kunt krijgen en hoeveel. Houd altijd rekening met de voorwaarden.

Doe de subidiecheck

 

Verhuur jij een woning als particulier?

Ook dan kun je voor subsidie in aanmerking komen. Meer informatie vind je hier. 

Hier kun je de stand van zaken van de totaal beschikbare subsidie bekijken

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang vrijblijvend tips over energiezuinig wonen, subsidies en ontwikkelingen in jouw buurt.

 • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.