Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Subsidie voor zonneboiler, warmtepomp, isolatie en aansluiting op warmtenet

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) krijg je subsidie op de energiebesparende maatregelen: isolatie, zonneboiler, warmtepomp en aansluiting op een warmtenet. 

Waar kan je subsidie voor krijgen

Bij de volgende vier maatregelen kun je aanspraak maken op de subsidiepot:

 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Energiebesparing
  • Spouwmuurisolatie
  • Muurisolatie
  • Vloer- of bodemisolatie
  • Dak- of zoldervloerisolatie
  • Isolerend glas
 • Aansluiten op warmtenet

Energiebesparing met isolatie

Energie besparen begint met isoleren. Het Rijk biedt je subsidie aan als jij je woning isoleert met minimaal een specifiek niveau. Dit niveau wordt uitgedrukt in Rd- en U-waarde. Hoe hoger de Rd-waarde hoe beter geïsoleerd. Bij de U-waarde voor isolerend glas werkt het juist andersom. Hoe lager de waarde hoe beter geïsoleerd. Lees meer over de voorwaarden m.b.t. isolerende maatregelen. Let op: vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren om aan de isolatiewaarde-eis te voldoen. Ook is er een minimale oppervlakte dat geïsoleerd moet worden om aanspraak te kunnen maken op de ISDE.

Let op: Heb jij na 2 april 2022 je isolatiemaatregel gerealiseerd? Dan kun je volgend jaar je subsidie-aanvraag indienen. Je krijgt dan 15% van de kosten terug. Voorheen kon je pas bij twee isolerende maatregelen aanspraak maken op subsidie. Laat je wel twee isolerende maatregelen uitvoeren dan is de subsidie 30%. 

Zonneboiler

Lees de voorwaarden voor de subsidie op zonneboilers op de website van het RVO. Je kunt hier ook een apparatenlijst vinden voor welke merken en typen in aanmerking komen voor de subsidie.

Warmtepomp

Lees de voorwaarden voor de subsidie op warmtepompen op de website van het RVO. Je kunt hier ook een apparatenlijst vinden voor welke merken en typen in aanmerking komen voor de subsidie.

Aansluiting op het warmtenet

Je kunt ook subsidie aanvragen als je je woning aansluit op het warmtenet. Dit kan een individuele aansluiting zijn of een centrale aansluiting voor VvE’s. Vraag na bij je gemeente of deze mogelijkheid er al is. Lees de voorwaarden op de website van het RVO.

Voorwaarden ISDE

Je kunt pas subsidie aanvragen nadat je je maatregel(en) hebt uitgevoerd en hebt betaald. De doe-het-zelf ’er komt niet in aanmerking voor de subsidie. Het is een voorwaarde dat je minimaal twee maatregelen toepast als je gaat isoleren. Bijvoorbeeld een warmtepomp en dakisolatie of twee isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie en isolerend glas. Voor een warmtepomp en zonneboiler mag je subsidie aanvragen zonder tweede maatregel. Je kunt uiterlijk 12 maanden na uitvoering van de eerste maatregel je subsidieaanvraag doen.

Bijvoorbeeld: 

 • Dakisolatie + spouwmuurisolatie (twee isolerende maatregelen)
 • Dakisolatie + warmtepomp (één isolerende maatregel + één overige maatregel)
 • Warmtepomp (één maatregel dat geen isolatiemaatregel is)

Let op: Heb jij na 2 april 2022 je isolatiemaatregel gerealiseerd? Dan kun je volgend jaar je subsidie-aanvraag indienen. Je krijgt dan 15% van de kosten terug. Voorheen kon je pas bij twee isolerende maatregelen aanspraak maken op subsidie. Laat je wel twee isolerende maatregelen uitvoeren dan is de subsidie 30%. 

Tool: subsidiecheck

Doe de gratis online subsidiecheck en ontdek binnen twee minuten of je subsidie kunt krijgen en hoeveel. Houd altijd rekening met de voorwaarden.

Doe de subidiecheck

Subsidiepot

Er wordt in 2021 228 miljoen euro beschikbaar gesteld voor particuliere woningeigenaren. Vrees je dat de pot op is zodra jouw maatregel is uitgevoerd? Kijk dan op de site van het RVO voor de laatste stand van zaken.

Hoe kan je subsidie aanvragen?

Je kunt je subsidieaanvraag doen via het E-loket van het RVO.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang vrijblijvend tips over energiezuinig wonen, subsidies en ontwikkelingen in jouw buurt.
 • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.

Hulp nodig bij de subsidieaanvraag?

Bij het energieloket hebben we inmiddels veel ervaring met het aanvragen van subsidies. Wil je niet voor verrassingen komen te staan en vind je het fijn als er iemand met je meedenkt en -kijkt. Neem vrijblijvend contact met op met het energieloket in jouw gemeente.

Ik wil contact met het energieloket!