Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor woningeigenaren

Subsidie voor zonneboiler, warmtepomp, isolatie en aansluiting op warmtenet (woningeigenaren)

Als je energiebesparende maatregelen in je woning uitvoert, kan je van de rijksoverheid subsidie krijgen. Afhankelijk van welke maatregel je uitvoert en hoeveel, kun je een hoger of lager subsidietarief krijgen.

 

Waar kun je subsidie voor krijgen

Bij de volgende maatregelen kun je aanspraak maken op subsidie:

 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Energiebesparing
  • Spouwmuurisolatie
  • Muurisolatie
  • Vloer- of bodemisolatie
  • Dak- of zoldervloerisolatie
  • Isolerend glas
 • Aansluiten op warmtenet
 • Electrische kookvoorziening

 

Subsidiebedragen

Per jaar is er een vastgesteld budget aan ISDE subsidie beschikbaar. De pot is niet zomaar leeg maar wees op tijd en wacht niet tot het laatste moment. Bekijk hier hoeveel budget er nog beschikbaar is

Sinds 1 januari 2023 krijg je ook subsidie voor één isolatiemaatregel. Als je twee of meer isolatiemaatregelen toepast, krijg je dubbele subsidiebedragen. Je kunt dan de subsidiebedragen die vermeld staan op de website van de overheid, verdubbelen. Dit geldt ook als je een isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Kijk voor de subsidiebedragen op de website van de overheid (RVO). 

 

Subsidie voor warmtepomp of zonneboiler

Voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of zonneboiler kun je tot enkele duizenden euro’s subsidie krijgen. Het subsidiebedrag hangt af van het type apparaat. Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om in aanmerking te komen voor subsidie (er geldt een overgangsregeling voor mensen die eind 2023 een warmtepomp hebben gekocht, die pas in 2024 wordt geïnstalleerd).
De voorwaarden en precieze bedragen per apparaat vind je op de website van subsidieverlener RVO:

Warmtepompen (rvo.nl)

Zonneboilers (rvo.nl)

Per 2024 zijn de subsidiebedragen voor grotere zonneboilers omlaag gegaan.

 

Subsidie voor isolatie

Voor isolatiemaatregelen geldt een vast subsidiebedrag per vierkante meter (m2) isolatie of glas. Je hebt extra voordeel als je (binnen 2 jaar) meerdere maatregelen laat uitvoeren: dan wordt het bedrag per vierkante meter verdubbeld. Dit mogen 2 isolatiemaatregelen zijn maar je mag ook combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Voer je slechts 1 isolatiemaatregel uit dan is het bedrag per vierkante meter de helft van dat voor 2 maatregelen. Een voorbeeld: als je 2 maatregelen neemt, is het bedrag voor dakisolatie 30 euro per vierkante meter. Laat je alleen het dak isoleren, dan is het bedrag 15 euro per vierkante meter. Het is dus de moeite waard om te kijken of je binnen 2 jaar nog een maatregel kunt nemen.

Extra subsidie per gemeente – de NIP-subsidie

Een aantal gemeenten in de regio Rivierenland bieden op dit moment een extra subsidie aan, of bieden dit binnenkort aan. Kijk hier of jouw gemeente ook meedoet. 

 

Vanaf 2024 extra subsidie voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal
Je krijgt extra subsidie per m2 als je biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen gebruikt. Biobased materialen, zoals vezelhennep en vlas, zijn duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk af te breken. Dit materiaal is vaak duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen en daarom kun je er nu extra subsidie voor krijgen

Om aanspraak te maken op de ISDE-subsidie gelden per isolatiemaatregel andere voorwaarden. Zo is er een minimaal aantal vierkante meters (m2) wat je moet isoleren en geldt er een minimale isolatiewaarde (Rd waarde). Kijk voor de subsidiebedragen en voorwaarden op de website van RVO.

Aangepaste voorwaarden voor isolatie van monumenten
Per 2024 zijn de minimale isolatiewaarden voor monumenten versoepeld en de subsidiebedragen aangepast. Ook hoeven monumenteigenaren niet minimaal 8 m2, maar 3 m2 glasisolatie aan te brengen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag daarbij ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam.

Vanwege de monumentale waarde kunnen veel eigenaren van monumenten geen HR++ glas of gevelisolatie toepassen. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur, wat isoleren ingewikkeld maakt. Door de voorwaarden te versoepelen, kunnen meer monumenteigenaren subsidie aanvragen.

 

Subsidie voor aansluiting op een warmtenet

Je kunt ook subsidie aanvragen als je je woning aansluit op een warmtenet. Het gaat om een bedrag van € 3.775 (in 2024). Lees de voorwaarden op de website van het RVO.

 

Subsidie voor een elektrisch kookvoorziening (bij warmtenet)

Je kunt € 400 subsidie krijgen voor een apparaat waarop je elektrisch kunt koken als je woning is aangesloten op een warmtenet en de gasmeter na 1 april 2022 definitief is verwijderd. Let op: elektrisch koken geldt niet als 2e maatregel om de hogere subsidie te kunnen krijgen op een isolatiemaatregel. Ook mag je niet eerder gebruik hebben gemaakt van de ISDE-subsidie voor de aansluiting op het warmtenet.

Kijk voor meer informatie en voorwaarden op de website van RVO.

 

Belangrijkste voorwaarden ISDE-regeling

Voor een volledig overzicht verwijzen we je naar de website van de subsidieverstrekker (RVO). We noemen hier de belangrijkste:

 • Je kunt pas subsidie aanvragen nadat je de maatregel(en) hebt uitgevoerd en betaald.
 • Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die je laat uitvoeren door een deskundig bedrijf en niet voor maatregelen die je zelf uitvoert.
 • Vanaf januari 2023 kun je uiterlijk tot 24 maanden na uitvoering van de eerste maatregel je subsidieaanvraag doen. Deze regel gaat met terugwerkende kracht in vanaf 2 april 2022.
 • Je bent eigenaar van de woning en je woont er zelf.
 • De isolatiemaatregelen voldoen aan de vereiste isolatiewaarden (Rd waarde) en aan het vereiste minimum aantal vierkante meters. Vermeld in de aanvraag de ‘meldcode’ van het product of isolatiemateriaal dat je hebt gekocht. Vraag de installateur om de meldcode. Of kijk in de offerte welke materialen van welk merk met welke dikte of Rd waarde gebruikt worden. Zoek vervolgens in de meldcodelijst de bijbehorende meldcode op. Kom je er echt niet uit, dan kun je meldcode ‘overig’ invullen. Maar de behandeling van je subsidieaanvraag gaat dan veel langer duren.
 • Je mag per type isolatiemaatregel maar 1 keer een aanvraag doen.
 • Je krijgt alleen subsidie voor het nemen van energiebesparende maatregelen in een bestaande woning. Je krijgt geen subsidie voor een nieuwe aanbouw of nieuwbouwwoning.

Combineren met andere subsidies?
Er zijn ook gemeentes en provincies die subsidie geven voor isolatiemaatregelen. Je mag voor dezelfde maatregelen een ISDE subsidie aanvragen én een lokale subsidie (van een gemeente, provincie of waterschap).

 

Hoe kun je subsidie aanvragen?

Je kunt je subsidieaanvraag doen via het E-loket van het RVO

Het is belangrijk dat je eerst goed de voorwaarden bekijkt als je subsidie aan wilt vragen. Hier kun je ze allemaal rustig nalezen. Voorwaarden ISDE-subsidie.

Tip: om subsidie aan te vragen moet je zorgen dat je een DigiD hebt en bewijsmaterialen meestuurt zoals foto’s van de uitvoering, een factuur en een betaalbewijs.

 

Handig: subsidiecheck

Doe de gratis online subsidiecheck en ontdek binnen twee minuten of je subsidie kunt krijgen en hoeveel. Houd altijd rekening met de voorwaarden.

Doe de subsidiecheck

 

Verhuur jij een woning als particulier?

Ook dan kun je voor subsidie in aanmerking komen. Meer informatie vind je hier. 

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang vrijblijvend tips over energiezuinig wonen, subsidies en ontwikkelingen in jouw buurt.

 • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.