Werkt een verwarming op zonne-energie midden in de winter wel als het koud is en je weinig zon hebt?

Dit artikel is gepubliceerd op 30-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Er zijn twee verwarmingssystemen met zonnecollectoren en die werken het hele jaar door, dus ook in grijze winterperioden:
1. De zonneboilercombi is uitgerust met een gasbrander die het overneemt als er geen zon is. In dit geval is de zonnecollector bedoeld om de gaskosten te verlagen door zoveel mogelijk met zonnewarmte te verwarmen. Zie ook de website van MilieuCentraal.
2. In de situatie van een warmtepomp en PVT-panelen (voor warmte en stroom), kunnen de PVT-panelen ook in de winter warmte aan de warmtepomp leveren. Het PVT-paneel onttrekt dan warmte aan de buitenlucht. De warmte uit de buitenlucht heeft een lage temperatuur, maar de warmtepomp brengt het op een hogere temperatuur. Daardoor kan je de warmte voor de verwarming gebruiken. Pas bij -7°C buitentemperatuur zal de elektrische bijstook nodig zijn. Dat betekent dat in het Nederlandse klimaat PVT-panelen vrijwel het hele jaar voldoende zijn. Zie ook de websites van MilieuCentraal en van de Woonwijzerwinkel.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op