Het Eco-programma duurt veel langer dan het standaard programma. Hoe kan dit zuiniger zijn?

Dit artikel is gepubliceerd op 30-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Het Eco-programma duurt langer zodat de was langer kan inweken en meer kan bewegen. Daardoor kan vuile was toch met een lage temperatuur goed schoon worden. Dat inweken en rond draaien kost nauwelijks energie. De trommel draait namelijk af en toe. Daarbij is de temperatuur doorgaans in de buurt van de 40°C, zodat bij was die je normaal op 50 of 60°C zou wassen, op een lagere temperatuur wast. Hiermee wordt op energie voor het verwarmen van het water bespaard. Elektrisch verwarmen kost veel meer dan het laten draaien van een motor.

Ook bij de vaatwasser wordt meer tijd genomen om het vuil los te laten weken en met de sproeiers meer waterstroom te creëren. Ook hier wordt met een lagere temperatuur de vaat toch goed schoon.

Als je vaak op lage temperaturen wast, kan het zijn dat de wasmachine zelf op langere termijn vervuilt met bacteriën en schimmels. Het is daarom verstandig om enkele keren perjaar op een witte was op een hogere temperatuur (bijv. 60 °C) te wassen en dan evt. wasmiddel met bleekmiddel te gebruiken.

Zie ook de websites van HIER Opgewekt en de Consumentenbond.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op