Zijn luiken een goede isolatiemaatregel?

Dit artikel is gepubliceerd op 12-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ja, (rol)luiken zijn een hele goede maatregel. Luiken kunnen aan de binnenkant of aan de buitenkant geplaatst worden en dragen in beide situaties bij aan de isolatie en zonwering. Gesloten luiken (dus niet de Louvre luiken) isoleren heel goed. Enkel glas met gesloten luiken is qua isolatiewaarde vergelijkbaar met HR-glas. Zowel in de winter als in de zomer zijn ze een goede maatregel:
- In de winter kan je de luiken sluiten als het 's avonds donker wordt, maar op op donkere dagen dat je toch al de verlichting aan hebt. De luiken verhogen de isolatie en beperken het warmteverlies door kieren en naden. Ze besparen daardoor op de stookkosten en daarnaast verhogen het comfort. Overdag als de zon schijnt, kun je de luiken juist open zetten en dan komt de zon lekker binnen, waardoor je maximaal van de zonnewarmte profiteert.
- In de zomer zorgen luiken juist voor extra verkoeling doordat ze de zon buiten houden en door de isolerende werking, wat er voor zorgt dat de woning minder snel opwarmt. Dan kan je 's nachts juist de luiken en de ramen open zetten om de woning weer af te laten koelen. Als je een airco hebt, besparen de luiken ook op stroom doordat de warmte minder binnenkomt en er dus minder gekoeld hoeft te worden.

Naast energiebesparing en comfortverhoging verhogen luiken ook de veiligheid tegen inbraak en rondwaaiende takken.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op