Ik woon in een matig geïsoleerde woning uit de jaren ’90. Wat kan ik doen om mijn woning toch beter te isoleren?

Dit artikel is gepubliceerd op 6-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Er zijn verschillende mogelijkheden om extra te isoleren:
- Een hellend dak kan je relatief eenvoudig van binnenuit extra isoleren. Let wel op dat je een damprem of klimaatfolie plaatst. Ook kan je de dakpannen verwijderen en dakisolatieplaten met richels (i.p.v. panlatten) bovenop de bestaande (matig geïsoleerde) dakplaten leggen. De pannen kunnen rechtstreeks op de isolatieplaten geplaatst worden. Let hierbij wel op aansluitingen op dakkapellen en kopgevels. Ook de goot moet mogelijk verplaatst worden.
- Een plat dak kan je het beste isoleren als de dakbedekking vervangen moet worden, dan kan het in één keer meegenomen worden. Als er ballast (grind) op ligt kan het ook zonder de dakbedekking te vervangen. Als de dakbedekking nog goed is kan je het grind tijdelijk verwijderen en isolatieplaten op het dak leggen, met het grind er weer bovenop.
- Als spouwmuurisolatie in de buitenmuren deels is vergaan of als er nog voldoende ruimte tussen de isolatie en het buitenspouwblad zit, kan de isolatie aangevuld worden met nieuw isolatiemateriaal.
- Als je beter wilt isoleren of als je een massieve muur hebt kan je ook aan de buitenkant tegen de muur een extra isolatielaag aanbrengen. Deze kan worden afgewerkt met stucwerk, steenstrips, hout of kunststof platen. Het huis wordt hierdoor iets groter. Controleer of het in het bestemmingsplan past. Voor dit soort aanpassingen is een omgevingsvergunning nodig. Ook hier is aandacht voor de aansluiting op kozijnen en dak nodig. Isolatie aan de binnenkant is ook een mogelijkheid, maar dit is wat minder ideaal omdat het meer overlast in huis geeft en de vloeren en binnenwanden als koudebruggen kunnen gaan werken.
- Als er een kruipruimte is, kan er relatief eenvoudig bodemisolatie aangebracht worden.

Omdat de extra isolatie geen hele grote besparingen meer oplevert (de reeds aanwezige isolatie bespaart namelijk ook al), zal deze zich niet snel terugverdienen.

Je kan het beste contact opnemen met een isolatiebedrijf om de mogelijkheden te bespreken. Kijk op de pagina Bedrijven voor bedrijven in de buurt.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op