Energiebespaarlening

Tot wel € 27.000,- aan energiezuinige maatregelen voorgeschoten, tegen een zeer aantrekkelijke rente. Is jouw verzamelinkomen maximaal € 60.000,-? Dan kun je in aanmerking komen voor de renteloze Energiebespaarlening.

Dit bericht is gepubliceerd op 7 juli 2023 en is geschreven met de op die datum bekende informatie. 

De landelijke energiebespaarlening is een aantrekkelijke financiering voor mensen die hun huis duurzaam willen verbouwen. Of voor investeringen in zonnepanelen, HR++ glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, de zonneboiler, vloer- of bodemisolatie, duurzame verwarming en veel meer. Je hoeft geen geld voor te schieten!

Vorm jij een huishouden met een bruto verzamelinkomen van maximaal € 60.000,- ? Dan kun je in aanmerking komen voor de renteloze Energiebespaarlening. Komt je inkomen daarboven? Dan betaal je een lage rente.

Omdat de energiebesparing vaak groter is dan de aflossing, begin je meteen met verdienen. Je kunt tussen de € 1.000,- en € 71.000,- gefinancierd krijgen. Je mag alleen een lening afsluiten boven de € 27.000,- als je kiest voor een Zeer Energiezuinig Pakket/ Nul op de meter-pakket.  De tarieven kunnen veranderen. Kijk daarom altijd eerst naar de voorwaarden van de Energiebespaarlening. Er is ook een vergelijkbare financieringsregeling voor VvE’s.

Leencheck

Wil je weten welke voorwaarden van toepassing zijn op het bedrag dat je wil lenen? Doe dan de leencheck. Hier krijg je na een eenvoudig stappenplan te zien of je in aanmerking komt voor de Energiebespaarlening. In een overzicht zie je wat de looptijd, rente en de bruto maandlast is voor de lening. Als je een huishouden vormt met een verzamelinkomen van maximaal € 60.000,- (bruto) dan betaal je geen rente.

Belangrijkste voorwaarden

  • Je kan minimaal € 1.000,- en maximaal € 27.000,- lenen. Het Zeer Energiezuinig Pakket geeft recht op een lening van max. € 54.000,-. Het Nul-op-de-meter-pakket (NOM) is goed voor een lening van max. € 71.000,-
  • Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort.
  • De lening is alleen in te zetten voor maatregelen van de maatregelenlijst, uitgevoerd door een installateur.
  • Er geldt geen maximale leeftijd waarvoor je een energiebespaarlening mag afsluiten.
  • De aanvraag voor de Energiebespaarlening is tot 3 maanden geldig.
  • Voor een lening tussen € 1000,- en € 15.000,-  kun je kiezen vooreen looptijd van 7, 10 of 15 jaar.
  •  Voor een lening tussen € 15.000,- en € 27.000,- valt er te kiezen tussen een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar.
  • Voor leningen tussen € 27.000,- en € 71.000,- kun je kiezen voor een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar.
  • Sinds 1 juni 2022 is het mogelijk om 100% van het leenbudget voor zonnepanelen te gebruiken. Je hoeft niet meer te investeren in een extra maatregel.

Lees op de website van de Energiebespaarlening meer over de overige voorwaarden.

Zeer energiezuinig pakket/ Nul op de meter-pakket

Met de energiebespaarlening is het ook mogelijk om je woning met een Zeer Energiezuinig Pakket/ Nul op de Meter-pakket te verduurzamen. Je kunt hiervoor respectievelijk € 54.000,- en € 71.000,- lenen. Beide leningen hebben een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar en de maatregelen stellen hogere eisen aan bijvoorbeeld de isolatiewaarden, ventilatie-eisen en kierdichtheid.

Looptijd rente lening

De rente hangt af de looptijd waarbinnen je de lening aflost. Kijk daarom altijd eerst naar de voorwaarden van de Energiebespaarlening. De looptijd begint bij 84 maanden en gaat tot 240 maanden. De rente staat vast gedurende de hele looptijd.

Bron: Nationaal Warmtefonds – juli 2023

Stel je vraag

  • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.

Vragen?

Heb je nog vragen over de energiebespaarlening? Wij kunnen je informeren. Kom langs tijdens ons inloopspreekuur, vraag een telefonische adviesgesprek aan of nodig een energiecoach uit om bij jou thuis een gesprek over energiebesparing te voeren. Neem gerust contact met ons op.

Ik wil contact met het energieloket!