Energiebespaarlening

Tot wel € 27.000,- aan energiezuinige maatregelen voorgeschoten, tegen een zeer aantrekkelijke rente. Is jouw verzamelinkomen maximaal € 60.000,-? Dan kun je in aanmerking komen voor de renteloze Energiebespaarlening.

Dit bericht is bijgewerkt op 11 juni 2024 en is geschreven met de op die datum bekende informatie. 

De landelijke Energiebespaarlening van het Warmtefonds is een aantrekkelijke financiering voor mensen die hun huis duurzaam willen verbouwen. Of voor investeringen in zonnepanelen, HR++ glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, de zonneboiler, vloer- of bodemisolatie, duurzame verwarming en veel meer. Je hoeft geen geld voor te schieten!

Vorm jij een huishouden met een bruto verzamelinkomen van maximaal € 60.000,- ? Dan kun je in aanmerking komen voor de renteloze Energiebespaarlening. Komt je inkomen daarboven? Dan betaal je een lage rente.

Omdat de energiebesparing vaak groter is dan de aflossing, begin je meteen met verdienen. Je kunt tussen de € 1.000,- en € 71.000,- gefinancierd krijgen. Je mag alleen een lening afsluiten boven de € 27.000,- als je kiest voor een Zeer Energiezuinig Pakket/ Nul op de meter-pakket.  De tarieven kunnen veranderen. Kijk daarom altijd eerst naar de actuele tarieven en voorwaarden van de Energiebespaarlening. Er is ook een vergelijkbare financieringsregeling voor VvE’s.

Leencheck

Wil je weten welke voorwaarden van toepassing zijn op het bedrag dat je wil lenen? Doe dan de leencheck op de website van het Warmtefonds. Hier krijg je na een eenvoudig stappenplan te zien of je in aanmerking komt voor de Energiebespaarlening. In een overzicht zie je wat de looptijd, rente en de bruto maandlast is voor de lening. Als je een huishouden vormt met een verzamelinkomen van maximaal € 60.000,- (bruto) dan betaal je geen rente. Je lost maandelijks wel een bedrag af.

Energiebespaarlening met combinatielening bij onvoldoende leenruimte

Heb je onvoldoende leencapaciteit voor de reguliere Energiebespaarlening, bijvoorbeeld omdat je al andere leningen of schulden hebt of omdat je inkomen te laag is, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Energiebespaarlening met een combinatielening.

Hiervoor gelden aanvullende voorwaarden.
Zo is de looptijd standaard 20 jaar en het leenbedrag maximaal € 10.000,-. Je betaalt geen rente. De eerste 5 jaar betaal je ook geen aflossing (deze wordt betaald uit de combinatielening), na 5 jaar wordt dit opnieuw bekeken. Bij verkoop van de woning moet je de volledige lening aflossen. Kijk voor alle voorwaarden en uitleg op de website van Warmtefonds over de Energiebespaarlening met combinatielening.

 

Belangrijkste voorwaarden reguliere Energiebespaarlening

  • Je kan minimaal € 1.000,- en maximaal € 27.000,- lenen. Het Zeer Energiezuinig Pakket geeft recht op een lening van max. € 54.000,-. Het Nul-op-de-meter-pakket (NOM) is goed voor een lening van max. € 71.000,-
  • Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort.
  • De lening is alleen in te zetten voor maatregelen van de maatregelenlijst, uitgevoerd door een installateur.
  • Er geldt geen maximale leeftijd waarvoor je een Energiebespaarlening mag afsluiten.
  • De aanvraag voor de Energiebespaarlening is tot 3 maanden geldig.
  • Voor een lening tussen € 1000,- en € 15.000,-  kun je kiezen voor een looptijd van 7, 10 of 15 jaar.
  •  Voor een lening tussen € 15.000,- en € 27.000,- valt er te kiezen tussen een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar.
  • Voor leningen tussen € 27.000,- en € 71.000,- kun je kiezen voor een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar.
  • Sinds 1 juni 2022 is het mogelijk om 100% van het leenbudget voor zonnepanelen te gebruiken. Je hoeft niet meer te investeren in een extra maatregel.

Lees op de website van de Energiebespaarlening van het Warmtefonds meer over de overige voorwaarden.

Zeer energiezuinig pakket/ Nul op de meter-pakket

Met de energiebespaarlening is het ook mogelijk om je woning met een Zeer Energiezuinig Pakket/ Nul op de Meter-pakket te verduurzamen. Je kunt hiervoor respectievelijk € 54.000,- en € 71.000,- lenen. Beide leningen hebben een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar en de maatregelen stellen hogere eisen aan bijvoorbeeld de isolatiewaarden, ventilatie-eisen en kierdichtheid.

Looptijd rente lening

De rente hangt af van de looptijd waarbinnen je de lening aflost. Kijk daarom altijd eerst naar de voorwaarden van de Energiebespaarlening. De looptijd begint bij 84 maanden en gaat tot 240 maanden. De rente staat vast gedurende de hele looptijd.

Over het Nationaal Warmtefonds

Het Nationaal Warmtefonds is een stichting zonder winstoogmerk. Ze streeft naar betaalbare en lage tarieven voor leningen voor het verduurzamen van woningen en gebouwen. Het fonds is opgericht door de Rijksoverheid en banken om energiebesparing mogelijk te maken voor alle woningeigenaren. De rente en aflossing van de leningen gaat terug naar het Warmtefonds, waardoor het fonds zichzelf in stand houdt.

Bron: Nationaal Warmtefonds – juni 2024

Stel je vraag

  • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.

Vragen?

Heb je nog vragen over de energiebespaarlening? Wij kunnen je informeren. Kom langs tijdens ons inloopspreekuur, vraag een telefonische adviesgesprek aan of nodig een energiecoach uit om bij jou thuis een gesprek over energiebesparing te voeren. Neem gerust contact met ons op.

Ik wil contact met het energieloket!