Energiebespaarlening

Tot wel € 25.000,- aan energiezuinige maatregelen voorgeschoten, tegen een zeer aantrekkelijke rente.

De landelijke energiebespaarlening is een aantrekkelijke financiering voor mensen die hun huis duurzaam willen verbouwen. Of voor investeringen in zonnepanelen, HR++ glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, de zonneboiler, vloer- of bodemisolatie, duurzame verwarming en veel meer. Je hoeft geen geld voor te schieten!

Omdat de energiebesparing vaak groter is dan de aflossing, begin je meteen met verdienen. Je kunt tussen de €1.000,- en €65.000,- gefinancierd krijgen. Je mag alleen voor een lening afsluiten boven de €25.000,- als je kiest voor een Zeer Energiezuinig Pakket/ Nul op de meter-pakket. Bij een looptijd van 10 jaar is de rente 1,9%. Er is ook een vergelijkbare betalingsregeling voor VvE’s.

Leencheck

Wil je weten welke voorwaarden van toepassing zijn op het bedrag dat je wil lenen? Doe dan de leencheck. Hier krijg je na een eenvoudig stappenplan te zien of je in aanmerking komt voor de energiebespaarlening. In een overzicht zie je wat de looptijd, rente en de bruto maandlast is voor de lening.

Belangrijkste voorwaarden

 • Je kan minimaal €1.000,- en maximaal €25.000,- lenen. Het Zeer Energiezuinig Pakket geeft recht op een lening van max. € 50.000,-. Het Nul-op-de-meter-pakket (NOM) is goed voor een lening van max. € 65.000,-
 • Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort.
 • De lening is alleen in te zetten voor maatregelen van de maatregellijst. uitgevoerd door een installateur.
 • Er geldt geen maximale leeftijd waarvoor je een energiebespaarlening mag afsluiten.
 • De aanvraag voor de energiebespaarlening is tot 3 maanden geldig.
 • Voor een lening tot €5000,- is de looptijd 7 jaar.
 • Voor een lening van €5000,- en €15.000,- meer is de looptijd 10 jaar.
 •  Voor een lening tussen de €15.000,- en €25.000,- valt er te kiezen tussen een looptijd van 10, 15 of 20 jaar.
 • Voor leningen tussen €25.000,- en €65.000,- is de looptijd 15 of 20 jaar.
 • Sinds 1 juni is het mogelijk om 100% van het leenbudget voor zonnepanelen te gebruiken. Je hoeft niet meer te investeren in een extra maatregel.

Lees op de website van de energiebespaarlening meer over de overige voorwaarden.

Zeer energiezuinig pakket/ Nul op de meter-pakket

Met de energiebespaarlening is het ook mogelijk om je woning met een Zeer Energiezuinig Pakket/ Nul op de Meter-pakket te verduurzamen. Je kunt hiervoor respectievelijk € 50.000,- en € 65.000,- lenen. Beide leningen hebben een looptijd van 15 of 20 jaar en de maatregelen stellen hogere eisen aan bijvoorbeeld de isolatiewaarden, ventilatie-eisen en kierdichtheid.

Looptijd rente lening

De rente hangt af de looptijd waarbinnen je de lening aflost. De looptijd begint bij 84 maanden en gaat tot 240 maanden. De rente staat vast gedurende de hele looptijd.

Bron: Nationaal Warmtefonds

Stel je vraag

 • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.

Vragen over de energiebespaarlening?

Heb je verder nog vragen over de energiebespaarlening? Wij kunnen je helpen om goed voorbereid een aanvraag te doen. Dit kunnen wij op verschillende manieren doen. Kom langs tijdens ons inloopspreekuur, vraag een telefonische adviesgesprek aan of nodig een energiecoach uit om bij jou thuis een gesprek over energiebesparing te voeren. Neem gerust contact met ons op.

Ik wil contact met het energieloket!