Mijn gloeilamp is aangesloten op een dimmer. Kan ik die zo vervangen door een ledlamp?

Dit artikel is gepubliceerd op 30-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Nee, dat gaat niet altijd goed. Ten eerste moet je kijken wat voor lamp je koopt. Er zijn veel soorten ledlampen. Zo heb je ook ledlampen die op een dimmer aangesloten kunnen worden. Dit staat dan op de verpakking van de lamp.

Ten tweede moeten lamp en dimmer bij elkaar passen. Vaak wordt gezegd dat dimbare ledlampen in combinatie met traditionele dimmers kunnen worden gebruikt. Maar het kan zijn dat dit niet goed werk. Ook zijn er elektronische dimmers waar het niet goed werkt:
– Het dimbereik kan kleiner worden,
– De ledlamp kan gaan knipperen, wat hinderlijk is, maar ook tot snellere slijtage van de lamp leidt,
– Als er meerdere typen ledlampen zijn aangesloten op één enkele gloeilampdimmer, kunnen de lampen verschillend reageren.

Bij elektronische dimmers kan je meestal aan de dimmer zien of die geschikt is voor ledlampen, als je de afdekplaat eraf haalt. Dan zie je op de dimmer zelf soms ‘LED dimmer’ of de letters R,C of RLC. Dit zijn geschikte dimmers.

Controleer daarom altijd of de combinatie van ledlamp en dimmer goed werkt en vervang zonodig de dimmer. Aangeraden wordt om lamp en dimmer van één leverancier te nemen. Vraag bij twijfel altijd advies bij de verlichtingsspeciaalzaak.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op