Wat is thermische energie uit oppervlaktewater (TEO)? En TEA en TED?

Dit artikel is gepubliceerd op 17-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Bij Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO) haal je met een warmtewisselaar warmte uit oppervlaktewater (plas, rivier). De temperatuur van deze warmte wordt verhoogd door een warmtepomp om daarmee woning(en) en/of gebouwen te verwarmen.

TEO is een vorm van aquathermie net als TEA (afvalwater) en TED (drinkwater). Bij deze systemen loopt er tussen de warmtewisselaar (in het water) en de warmtepomp een watercircuit waaraan de warmtepomp(en) warmte onttrekken. Het afgekoelde water in het circuit stroomt weer naar de warmtewisselaar om opnieuw opgewarmd te worden. De warmtepomp kan hiermee met een hoger rendement werken dan met een buitenunit (zoals bij een airco) en soms zelfs hoger dan bij een bodemwarmtewisselaar. Dat betekent dat er minder energie nodig is, dus minder opgewekt hoeft te worden (zon of wind).

TEO werkt vrijwel altijd in combinatie met warmte- en koudeopslag zodat met dat systeem de woningen in de zomer ook gekoeld kunnen worden. Een ander voordeel van dit systeem is dat de kwaliteit van het oppervlaktewater kan verbeteren doordat ook daar in de zomer warmte aan onttrokken kan worden, waardoor het water niet teveel opwarmt.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op