Waar moet je rekening mee houden als je een inductiekookplaat wilt?

Dit artikel is gepubliceerd op 6-11-2023 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Aandachtspunten zijn:
– Heeft (één van) de gebruikers een pacemaker. Ga na bij de arts of leverancier of inductie koken de werking van de pacemaker beïnvloed.
– Het vermogen van de aansluiting moet passen bij het vermogen van de kookplaat. Een kookplaat met een gewone stekker heeft een maximaal vermogen van 3.500 W. Dan kan je niet 3 pannen tegelijk verwarmen. Kookplaten met 4 of 5 kookzones hebben al gauw een vermogen van 6 of 7 kW. Dan heb je een 2 of 3 fase aansluiting nodig (met Perilex stekker). De hoofdzekering moet dan ook ten minste 2×25 A zijn. Als je andere grote verbruikers in huis hebt, bijv. een elektrische auto, dan kan het handig zijn een stroomverdeler te gebruiken, die bepaald welke verbruiker voorrang heeft.
– Waarvoor wil je de kookplaat gebruiken? Er zijn kookplaten met bijv. een grill-zone. Ook kan je een sudderzone hebben, die een extra lage stand heeft voor rustig sudderen (of doorkoken).
– Controleer de pannen of ze geschikt zijn voor een inductiekookplaat. Dit is te zien aan het spiraal-logo op de bodem van de pan. Heb je pannen die geschikt zijn, maar wel eerder voor gas koken zijn gebruikt, controleer dan of de bodem nog goed vlak is. Wokken kan ook op inductie. Dit kan met een wokring, een wokpan met vlakke bodem of met een kookplaat met wokkuil.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op