Wat moet ik doen als het te vochtig is in huis?

Dit artikel is gepubliceerd op 10-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

De luchtvochtigheid is bij voorkeur tussen de 40 en 60%. Als het te vochtig is, leidt dat tot een benauwd gevoel en kan er schimmel op muren en plafonds ontstaan, maar het kan ook leiden tot meer huisstofmijt en bacterieën. Doorgaans is het vochtgehalte in de buitenlucht altijd lager, dus extra ventileren is standaard het advies. Ventilatie is continu nodig, dus 24 uur per dag. Zorg dat er ventilatieroosters of klepraampjes open staan.

Als vochtproblemen structureel zijn:
- Kijk dan of de begane grondvloer goed kierdicht is. In de kruipruimte is het namelijk vaak vochtig. Als deze lucht de woning inkomt, komt er dus veel vocht mee. Maak eventuele openingen in de begane grondvloer dicht.
- Kijk ook of er lekkages zijn of optrekkend vocht in de muren zit en los dat zonodig op.
- Als je heel veel planten hebt, kan dat ook tot extra vocht in de woning leiden. Dan moet je extra ventileren om dit vocht af te voeren.

Zorg in perioden met hoge relatieve vochtigheid ook voor een minimale vochtproductie binnen, dus hang de was buiten te drogen en doe de deksel op de pannen tijdens het koken.

Kijk voor meer informatie op de website van MilieuCentraal.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op