Ik voel altijd kou in een bepaalde hoek van de woning, hoe kan dat?

Dit artikel is gepubliceerd op 12-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Dit kan verschillende oorzaken hebben:
– Tocht: Door een ventilatierooster of via kieren langs een kozijn kan koude lucht naar binnen stromen wat koud aanvoelt. Een rooster kan worden vervangen door een zelfregelend rooster. Kieren kan je afdichten met afwerklatje, compressieband of kit.
– Koudebrug: Als een muur (matig) geïsoleerd is, en een deel van de constructie helemaal niet (doorlopende betonnen vloer of betonnen balk), dan koelt dat stuk van de muur af en straalt kou af. De mooiste oplossing is het aan de buitenkant isoleren. Als dat niet kan, kan je ook aan de binnenkant isoleren.
– Ingezakte isolatie: In de 70er jaren werd veel geïsoleerd met dunne woldekens en in de jaren 80 en 90 is nageïsoleerd met wolvlokken. Deze materialen kunnen inzakken. Ook zijn er in die tijd isolatiematerialen gebruikt die verteren. Het kan dus zijn dat (een deel van) de constructie niet meer goed is geïsoleerd. Als de plekken zonder isolatie groot zijn, is dit mogelijk nog na te isoleren. Ook kunnen isolatiebedrijven eerst slechte isolatie verwijderen en vervolgens goede isolatie aanbrengen. Als het isolatiebedrijf bij de Venin is aangesloten, geeft het bedrijf 10 jaar garantie op de isolatie. Je kan eventueel ook de gevel van binnen of buiten isoleren. Vraag een isolatiebedrijf om advies.
– Enkel glas of kapot dubbel glas: Als in die hoek glas zit, zorgt dat ook voor koude straling en daarnaast ook voor kouval. Je kan goed isolerend (bijv. HR++ of triple) glas plaatsen.
– Vocht: Als de constructie in die hoek vochtiger is door een slechte ventilatie en/of circulatie, straalt dat ook kou af.

Koudebruggen, ingezakte isolatie en kapotte ruiten kan je ook op een warmtescan zien. Laat een warmtescan uitvoeren. Kijk voor meer info over de warmtescan bij de vraag Ik wil graag een warmtescan voor mijn woning, kan dat?

Als je de oorzaak niet kan vinden, vraag dan een deskundige om advies.

Een isolatiebedrijf kan ook met een enthoscoop in de spouw kijken. Dit zal voorafgaand aan spouwmuurisolatie in ieder geval nodig zijn, maar je kan daarop ook zien of er nog oude isolatie aanwezig is.

Mocht je er niet uitkomen, dan kan je een adviseur langs laten komen. Daar zijn kosten aan verbonden. Een adviseur kan je vinden via onze website.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op