Wat kan je doen om je huis koel te houden tijdens een hittegolf?

Dit artikel is gepubliceerd op 1-12-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Tips om de woning koel te houden:
– Houd de warmte buiten door de ramen en deuren gesloten te houden zolang het buiten warmer is dan binnen. Laat alleen een/enkele ventilatierooster(s) open (aan de schaduwkant) voor de minimale ventilatie.
– Weer de zon (zonlicht wordt binnen omgezet in warmte) door één van de volgende opties:
̶ Zonwering (buitenzonwering met zonnescherm of screen, of laken aan buitenkant),
̶ Schaduwdoek: dit is een doek dat je aan de ene kant boven het raam aan de gevel monteert en aan de andere kant aan een boom o.i.d. vastmaakt, of zet een grote parasol voor het raam.
̶ (Rol)luiken (deels dicht).
̶ Luxaflex of lamellen binnen. Dit is wat minder effectief, maar beter dan niets. Licht gekleurde lamellen reflecteren meer licht (en dus warmte) dan donkere.
̶ (Rol)gordijnen (deels dicht), lichtgekleurde of aluminiumkleurige (rol)gordijnen helpen het beste.
– Zet ’s nachts de ramen tegen elkaar open en laat deze open tot het ’s morgens buiten weer begint op te warmen; dit heet zomernachtventilatie. Er zijn ook grote roosters die als een raam open gaan, maar geen inbrekers binnenlaten. Heb je balansventilatie, kijk dan of deze een bypass heeft, zodat de koele toevoerlucht niet wordt opgewarmd in de warmteterugwinning. Als de bypass goed werkt hoeven er geen ramen open, als deze er niet op zit of niet goed werkt, zet dan wel ramen open.
– Produceer zo min mogelijk warmte; hang de was aan de lijn in plaats van de wasdroger te gebruiken en zet andere warmteproducerende apparaten, indien nodig, ’s ochtens aan, als het koel is en de ramen nog open staan. Dus liever ’s ochtends bijtijds stofzuigen en strijken.
– Als je het warm hebt, gebruik dan bij voorkeur een ventilator, eventueel een aircooler en liever geen airconditioning. Als je een aircooler met ijs hebt, maak dan ijs ’s nachts en ’s morgens als de ramen open staan.
– Overweeg (betere) dakisolatie, groen dak, zonnepanelen en een boom in de tuin (zuidwest kant).

Zie ook onze Blog 10 tips om je huis te koelen zonder airconditioning.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op