Kan een spouw altijd geïsoleerd worden? Of worden er eisen aan de spouwmuur gesteld?

Dit artikel is gepubliceerd op 6-11-2023 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Nee, soms moet een isolatiebedrijf adviseren geen spouwmuurisolatie toe te passen.

Isolatiebedrijven hebben eind jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw veel ervaring met spouwmuurvullen opgedaan. Helaas ging het toen ook wel eens verkeerd. Op basis van schadegevallen uit die tijd zijn strenge beoordelingsrichtlijnen opgesteld. Aan de hand daarvan kunnen isolatiebedrijven nu goed beoordelen of een spouwmuur geschikt is. Isolatiebedrijven die zijn aangesloten bij de branchevereniging Venin (Isolerend Nederland) zijn gecertificeerd en worden door de certificerende instantie gecontroleerd. Deze isolatiebedrijven onderzoeken elke spouwmuur voor het isoleren en geven ten minste 10 jaar garantie op hun werk. Tijdens het onderzoek controleert het isolatiebedrijf de muur eerst met een endoscoop (Een kleine camera om in de spouw te kunnen kijken) om vast te stellen of een spouw geschikt is voor isolatie.

Voor het isoleren van een spouwmuur moet deze aan drie voorwaarden voldoen:
– De spouw moet breed genoeg zijn (vanaf 3 cm). In het verleden werden smalle spouwen niet geïsoleerd. Nu zijn er materialen die ook in een smalle spouw goed verdelen. Tussen de 3 en 5 cm spouw zijn slechts enkele materialen geschikt voor isolatie (bijv. EPS-parels, isolatieschuim). De isolatiewaarde (Rc) van een spouwmuur met 4 cm spouwmuurisolatie is 1,3 m2K/W. Dit is al drie keer beter dan een ongeïsoleerde muur.
– De spouw moet schoon zijn (geen speciebruggen e.d.), bij een sterk vervuilde spouw kan het bijvoorbeeld niet zonder eerst de spouw schoon te maken.
– De baksteen aan de buitenkant moet geschikt zijn voor na-isolatie. Poreuze, geglazuurde of geverfde stenen zijn vaak niet geschikt.

Veel woningen vanaf 1930 voldoen overigens wel aan deze voorwaarden. Dus vraag gewoon offerte aan bij enkele isolatiebedrijven die zijn aangesloten bij Venin. Isolatiebedrijven kan je vinden op onze bedrijvenpagina.

Als spouwmuurisolatie niet kan, bespreek dan met een isolatiebedrijf wat voor jou de beste oplossing is of neem contact op met het Energieloket. Zie ook de vraag: Ik kan geen spouwmuurisolatie toepassen, hoe kan ik dan isoleren?

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op