Welke eisen en normen gelden voor kleine windmolens?

Dit artikel is gepubliceerd op 23-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Per gebied geldt een ander bestemmingsplan en gelden andere welstandseisen. Daarnaast gelden geluidsnormen en regels voor slagschaduw voor windmolens. Neem vroegtijdig contact op met de gemeente (Tiel) of de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) (andere gemeenten) om na te gaan of het zin heeft een conceptaanvraag in te dienen. Je kan voorafgaand aan het gesprek met de gemeente of ODR een kijkje nemen op de websites van Hier Opgewekt en RVO.

Lange tijd waren kleine windmolens niet rendabel. Met de huidige stroomprijzen kunnen enkele typen windmolens, mits goed geplaatst, wel rendabel zijn. Als de windmolens te weinig wind vangen, zijn ze niet alleen financieel onrendabel, maar ook niet duurzaam. De hoeveelheid energie om ze te maken is dan groter dan wat ze tijdens hun levensduur opbrengen. Zie ook vraag: Wat zijn de mogelijkheden voor windmolentjes bij of op de woning?

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op