Hoe kan ik zien of mijn dak (goed) geïsoleerd is?

Dit artikel is gepubliceerd op 14-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Het bouwjaar van de woning geeft al vaak een goede indicatie. Vóór 1975 werd standaard geen of matige isolatie toegepast. Na 1980 is het wel standaard. Maar daken kunnen ook achteraf geïsoleerd zijn. Op een koude winterdag (stel 0 °C) kan je aan de binnenkant van het dak voelen hoe koud het is. Een geïsoleerd dak heeft een temperatuur die dicht bij de binnentemperatuur zit (bijvoorbeeld 17°C als het binnen 19°C is), terwijl een ongeïsoleerd dak tussen de binnen- en buitentemperatuur in ligt (dus rond de 11 tot 14°C).

Bij een hellend dak kan je ook een dakpan lostrekken en kijken of je het dakbeschot ziet. Als je binnen aan de onderkant kijkt, zie je dan hetzelfde dakbeschot? Vaak is bij na-isolatie een andere afwerking aangebracht.

Bij een plat dak dat is nageïsoleerd kan je ook aan de afwerking aan de binnenkant vaak zien of het binnen is geïsoleerd. Als het aan de buitenkant is geïsoleerd, zie je vaak dat het dak relatief hoog ligt ten opzichte van de dakrand en dat er rondom een strook is waar het wat lager is (om te voorkomen dat regenwater over de dakrand waait).

Soms kan je bij een dakraam of raam ook de dikte van het dakpakket opmeten. Dakbeschot is veelal 2 cm. Dus als het veel dikker is, dan is de kans groot dat het isolatie bevat. Aan de dikte kan je dan ook afleiden wat de isolatiewaarde ongeveer is. Zo heeft een dak van 6 cm (2 cm dakbeschot en 4 cm isolatie) een isolatiewaarde van 1,5 m2K/W

In geval van twijfel kan je een warmtescan laten uitvoeren. Voor het beoordelen van een dak moet de warmtebeeldfoto wel van binnenuit genomen worden. Kijk voor meer info over de warmtescan bij de vraag Ik wil graag een warmtescan voor mijn woning, kan dat?

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op