Wat is het optimale systeem voor ventilatie?

Dit artikel is gepubliceerd op 20-1-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Er zijn diverse systemen voor de ventilatie:
- Zelfregulerende ventilatieroosters, die automatisch de doorlaatopening verkleinen als er veel wind op staat. Zo blijft de toegevoerde luchthoeveelheid binnen de norm en zal minder/geen tocht veroorzaken. Hierdoor blijft de luchtverdeling in de woning ook bij alle windsterkten ook goed.
- Vraaggestuurde mechanische afzuiging, die zelf in een hogere stand gaat als er teveel vocht en/of CO2 is en weer lager gaat als de niveaus weer goed zijn. Dit zorgt voor een goede luchtkwaliteit met zo min mogelijk energieverbruik.
- Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning en eventueel vraagsturing. Dit kan centraal met één ventilatie-unit of decentraal met een ventilatie-unit per kamer. Dit is het meest zuinige systeem omdat het voorverwarmen van de verse buitenlucht grotendeels wordt gedaan met de warmet uit de afvoerlucht. De verwarming hoeft daardoor minder hard te werken.

Welk systeem het beste is, hangt af van wat er nu zit en wat je wilt bereiken (voorkomen tocht, lagere energierekening, energieneutraal). Als je energieneutraal wilt, is warmteterugwinning de beste optie. Je kunt de situatie voorleggen aan het Energieloket: kom langs of bel of mail ons voor vragen. Je kan ook advies vragen bij een adviesbureau.

Zie ook onze pagina over ventileren.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op