Kan je zonnepanelen ook gericht op het oosten, westen, of noorden (bij)plaatsen?
Dit artikel is bijgewerkt op 21-08-2024 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.
Ja, dat kan. Het hangt heel erg af van de combinatie oriëntatie (ligging) en dakhelling.
Vooral als de zonnepanelen op het noorden gericht zijn, heeft de dakhelling een grote invloed:
– Als ze redelijk vlak liggen, bijvoorbeeld met 15° helling, dan is de opbrengst nog een kleine 70% van zonnepanelen op het zuiden. De terugverdientijd is dan langer.
– Met een dakhelling van 40° is de opbrengst ongeveer de helft.
– Het andere uiterste is dat de zonnepanelen verticaal geplaatst zijn. Ze brengen dan nog maar 30% op van wat panelen op het zuiden doen. Met andere woorden de terugverdientijd is drie keer zo lang. Met hoge stroomprijzen, kan dit overigens nog steeds interessant zijn.
Als je alleen een stijl noord georiënteerd dak hebt, kun je ook kijken of je de zonnepanelen op een schuur kan plaatsen, of anders kan je wellicht beter samen met een energiecoöperatie investeren in een zonneproject.
Zonnepanelen georiënteerd op oost of west brengen nog vrij veel op:
– Met een hellingshoek van 15° is de opbrengst nog ruim 80% van de zuidoriëntatie. Op platte daken zie je dit veel. Enerzijds is de opbrengst per paneel lager, maar anderzijds kunnen er veel meer panelen op je dak, en daardoor is de prijs per paneel ook weer wat lager.
En er zijn nog meer voordelen:
– Je kan meer zonnepanelen aansluiten zonder de elektrische aansluiting in de meterkast te verzwaren,
– De stroomopbrengst is beter over de dag verdeeld, zodat je een groter aandeel van de opgewekte stroom meteen zelf gebruikt, en daardoor ook iets minder snel wordt uitgeschakeld door een overbelast net.
– In principe kan je de panelen op één omvormer aansluiten zodat de omvormer wat kleiner kan zijn en daardoor relatief wat goedkoper is. Zorg wel dat het een zogenaamde multi-string omvormer is en dat de zonnepanelen per dakvlak op een eigen string worden aangesloten.
Als je een hellend dak hebt met een oost en west oriëntatie dan is de opbrengst bij 40° dakhelling nog steeds ruim 75%. Ook dan kan je de zonnepanelen verdelen over twee dakvlakken, met de hierboven genoemde voordelen. Alleen als je maar een beperkt aantal zonnepanelen wilt plaatsen (< 10) dan kan het goedkoper zijn om de panelen op één dakvlak te plaatsen. Als je al zonnepanelen op één dakvlak hebt (bijv. west) kan je later op het andere dak (oost) ook zonnepanelen plaatsen. Deze krijgen hun eigen omvormer. Als de oude omvormer aan vervanging toe is, kan je ook alle panelen op een nieuwe multi-string omvormer aansluiten.
Zonnepanelen aan de gevel
Het is ook mogelijk om zonnepanelen verticaal tegen de gevel te plaatsen. Het is wat minder gangbaar dan op schuine of platte daken, maar kan in sommige gevallen uitkomst bieden. Ook de mogelijke opbrengst van een dergelijke opstelling, afhankelijk van de oriëntatie, hoeft in de praktijk helemaal niet tegen te vallen. Het aanzicht van de gevel zal wel aanzienlijk veranderen en in sommige gevallen (meestal de voorgevel) is er dan ook een vergunning nodig. Check dit bij je gemeente. Verder kan het lastig zijn om een zonnepanelenleverancier te vinden die het kan of wil plaatsen.
Nog op zoek naar antwoorden?
Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.
Neem contact op