Wat is mijn energielabel?

Een energielabel is verplicht bij verkoop en verhuur van je woning.

Je energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. Dit energielabel loopt van A++++ (groen, zeer zuinig) t/m G (rood, zeer onzuinig), waarbij A++++ het beste is.  Het is verplicht om een energielabel te hebben als je je woning verkoopt en bij nieuwbouw. Je hebt ook energielabels voor bijvoorbeeld auto’s en elektrische apparaten, maar op deze pagina gaan we alleen in op de labels voor woningen.

Energielabel verplicht

Een energielabel is wettelijk verplicht bij de verkoop en verhuur van een woning. Al bij het aanbieden van de woning, op bijvoorbeeld Funda.nl, moet het label aanwezig zijn. De EP-W/B-adviseur komt bij je thuis om je woning te indexeren. Dit duurt ongeveer 1 à 2 uur. Daarna worden al deze gegevens verwerkt tot jouw eigen energielabel.

Check het energielabel van je woning

Weet je niet zeker of je woning een energielabel heeft of wil je weten wat het energielabel van je huidige of toekomstige woning is? Je vindt het energielabel bij de documenten die je hebt ontvangen bij aankoop van de woning of door in te loggen op MijnOverheid.nl onder het kopje Wonen. Ook kun je het checken in een online register voor energielabels: www.energielabel.nl

Heb je sinds de vaststelling van je energielabel nieuwe energiebesparende maatregelen getroffen zoals isolatie, warmtepomp of zonnepanelen? Dan kan het bij verkoop van je woning zinvol zijn om een nieuw energielabel aan te vragen. Hier zitten dan wel opnieuw kosten aan verbonden.

Aanvragen energielabel

Je kunt je energielabel aanvragen bij een EP-W/B-adviseur. Deze kun je vinden via Centraal Register Techniek. Er zijn kosten verbonden aan het indexeren van een energielabel, deze verschillen per adviseur. De labels zijn 10 jaar geldig. Labels die vóór 1 januari 2021 geregistreerd zijn, zijn ook 10 jaar geldig.

Waarom is een energielabel nodig?

Europese wetgeving heeft besloten dat alle gebouwen op dezelfde manier beoordeeld moeten worden op het gebied van energiebehoefte en willen dat met het energielabel bereiken. Het gaat dan voornamelijk om het verbruik (kWh) per jaar per m2. Wil je meer weten waarom het energielabel is ingevoerd en wat de voordelen zijn. Bekijk de uitleg van het RVO.

Waar wordt bij het bepalen van je energielabel naar gekeken?

Je woning wordt beoordeeld op de volgende punten (mits aanwezig):

  • Isolatie: gevels, gevelpanelen, daken, vloeren, ramen, buitendeuren
  • Installaties: verwarming, warm water, zonneboiler, ventilatie, koeling, zonnepanelen

Daarnaast wordt er gekeken naar de volgende elementen:

  • Warmtebehoefte in de wintermaanden
  • Risico op hoge binnentemperaturen in de zomermaanden
  • Aandeel hernieuwbare energie
  • Indicatie energierekening

Monumenten hebben geen energielabel nodig

Niet alle woningen hebben een energielabel nodig. De volgende gebouwen zijn niet verplicht om een energielabel te dragen:

  • Monumenten.
  • Alleenstaande gebouwen met een totale bruikbare oppervlakte van minder dan 50m2.
  • Een gebouw dat onteigend is en vervolgens wordt gesloopt.
  • Een tijdelijk gebouw met een gebruiksduur van maximaal twee jaar.
  • Tijdelijke verhuur korter dan vier maanden aan dezelfde huurder, waarbij het verwachte energiegebruik minder is dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik (soms voldoet een recreatiewoning hieraan, maar over het algemeen zijn recreatiewoningen wel labelplichtig).

Energielabel verbeteren

Op je energielabel vind je ook mogelijke stappen om deze te verbeteren. Begin altijd met isoleren (en ventileren). Dat levert je meer wooncomfort en een lagere energierekening op. Door het verbeteren van je energielabel stijgt ook de waarde van je woning bij verkoop, zie dit artikel.

Wil je aan de slag met het energiezuinig maken van je woning? Wil je ook weten wat dit kost en oplevert? En bijvoorbeeld offertes aanvragen? Wij helpen je op weg. Maak een persoonlijk Woningdossier aan op onze website. Hiermee helpen we je stap voor stap naar een energiezuinige woning en begeleiden we je naar de juiste informatie over bijvoorbeeld subsidies en leningen.

Ook handig: bekijk ons stappenplan voor aardgasloos wonen.

 

Zoek je energielabel

Check je energielabel

Energielabel verbeteren? Maak een Woningdossier aan en doe de woningscan!

Heeft je woning een laag energielabel en wil je weten hoe je dit kunt verbeteren? Met je persoonlijk Woningdossier krijg je inzicht in de mogelijke maatregelen die jij kunt treffen om je woning energiezuiniger te maken. Vul de gegevens en vragen over jouw woning aan en ontvang een actieplan op maat, inclusief kosten en opbrengsten.

 

Maak je woningdossier aan!