Wat is mijn energielabel?

Een energielabel is verplicht bij verkoop en verhuur van je woning.

Je energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. Dit energielabel loopt van A++++ (groen, zeer zuinig) t/m G (rood, zeer onzuinig), waarbij A++++ het beste is. Het is verplicht om een energielabel te hebben als je je woning verkoopt en bij nieuwbouw. Je hebt ook energielabels voor bijvoorbeeld auto’s en elektrische apparaten, maar op deze pagina gaan we alleen in op de labels voor woningen.

Energielabel verplicht

Een energielabel is wettelijk verplicht bij de verkoop en verhuur van een woning. Al bij het aanbieden van de woning, op bijvoorbeeld Funda.nl, moet het label aanwezig zijn. De EP-W/B-adviseur komt bij je thuis om je woning te indexeren. Dit duurt ongeveer 1 à 2 uur. Daarna worden al deze gegevens verwerkt tot jouw eigen energielabel.

Aanvragen energielabel

Je kunt je energielabel aanvragen bij een EP-W/B-adviseur. Deze kun je vinden via Centraal Register Techniek. Er zijn kosten verbonden aan het indexeren van een energielabel, deze verschillen per adviseur. De labels zijn 10 jaar geldig. Labels die vóór 1 januari 2021 geregistreerd zijn, zijn ook 10 jaar geldig.

Waarom is een energielabel nodig?

Europese wetgeving heeft besloten dat alle gebouwen op dezelfde manier beoordeeld moeten worden op het gebied van energiebehoefte en willen dat met het energielabel bereiken. Het gaat dan voornamelijk om het verbruik (kWh) per jaar per m2. Wil je meer weten waarom deze energielabel is ingevoerd en wat de voordelen zijn. Bekijk de infographic van het RVO.

Waar wordt bij het bepalen van je energielabel naar gekeken?

Je woning wordt beoordeeld op de volgende punten (mits aanwezig):

 • Isolatie: gevels, gevelpanelen, daken, vloeren, ramen, buitendeuren
 • Installaties: verwarming, warm water, zonneboiler, ventilatie, koeling, zonnepanelen

Daarnaast wordt er gekeken naar de volgende elementen:

 • Warmtebehoefte in de wintermaanden
 • Risico op hoge binnentemperaturen in de zomermaanden
 • Aandeel hernieuwbare energie
 • Indicatie energierekening

Monumenten hebben geen energielabel nodig

Niet alle woningen hebben een energielabel nodig. De volgende gebouwen zijn niet verplicht om een energielabel te dragen:

 • Monumenten.
 • Alleenstaande gebouwen met een totale bruikbare oppervlakte van minder dan 50m2.
 • Een gebouw dat onteigend is en vervolgens wordt gesloopt.
 • Een tijdelijk gebouw met een gebruiksduur van maximaal twee jaar.
 • Tijdelijke verhuur korter dan vier maanden aan dezelfde huurder, waarbij het verwachte energiegebruik minder is dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik (soms voldoet een recreatiewoning hieraan, maar over het algemeen zijn recreatiewoningen wel labelplichtig).

Check je energielabel

 • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van energiezuinig wonen in jouw gemeente? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. En blijf op de hoogte van collectieve inkoopacties, subsidies en nieuws. Al meer dan 12.000 woningeigenaren uit de regio gingen je voor.

 

Aanmelden nieuwsbrief