Wat is mijn energielabel?

Energielabel en energie-index (EI)

Je hebt energielabels voor bijvoorbeeld auto’s en elektrische apparaten.  Zo heeft ook jouw woning een voorlopig energielabel. Dit energielabel loopt van A (groen, zeer zuinig) t/m G (rood, zeer onzuinig), waarbij A het beste is. Vanaf 1 juli 2020 is het verplicht om een definitief energielabel te hebben als je je huis verkoopt.

Welk (voorlopig) energielabel heb ik?

Sinds 2015 hebben alle woningen een voorlopig energielabel. Dit is gebaseerd op het bouwjaar van de woning. Via Energielabel.nl kun je controleren wat jouw huidige energielabel is.

Welk energielabel heb ik?

Wat is mijn energielabel?

Definitief energielabel verplicht

Je voorlopige energielabel is niet voldoende als je je huis wilt verkopen. Het is verplicht om een definitieve energielabel aan te vragen. Heb je dat niet, dan kun je een boete krijgen van maximaal €170,-.

Als je ondertussen energiebesparende maatregelen hebt uitgevoerd, is de kans groot dat jouw voorlopige energielabel niet meer actueel is. Je kunt je energielabel aanpassen via Energielabel voor woningen. Dan heb je een zogenoemd definitief label.

LET OP: Tot en met 31 december 2020 kun je je definitieve energielabel aanvragen via Energielabel voor woningen. Dit label blijft dan nog 10 jaar geldig. Vanaf 1 januari 2021 kunnen energielabels alleen aangevraagd worden als een EP-adviseur deze aanvraag uitvoert. 

Monumenten en woonboten hebben geen energielabel nodig

Niet alle woningen hebben een energielabel nodig. De volgende gebouwen zijn niet verplicht om een energielabel te dragen:

 • beschermde monumenten (volgens de Erfgoedwet of monumentenverordening);
 • religieuze gebouwen (zoals kerken en moskeeën);
 • kleine vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlak tot 50 m2;
 • (agrarische) bedrijfspanden die gebruikt worden voor opslag of bewerking (zoals een fabriekshal);
 • tijdelijke gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn (zoals bouwketen of noodlokalen bij scholen);
 • recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn (en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik);
 • gebouwen die geen energie gebruiken (zoals schuren of garages).

Waarom hebben we een energielabel?

Het energielabel bestaat sinds 2008 dankzij een Europese richtlijn. Het doel van de label is om mensen te stimuleren om energiezuinige maatregelen te nemen. Een energielabel hebben heeft een aantal voordelen:

 • Je kunt direct bij een woningadvertentie zien hoe zuinig de woning is
 • Je kunt aan het energielabel zien in hoeverre je een huis nog energiezuiniger kan maken.
 • Een goed energielabel kan de waarde van een huis verhogen.
 • Een goed energielabel kan ervoor zorgen dat je huis sneller verkoopt.

Verschil energielabel en energie-index (EI)

De energie-index (EI) is een uitgebreide variant van de energielabel. Het label wordt geïndexeerd op basis van 10 kenmerken en de energie-index op basis van 150 kenmerken. Uit deze index komt een puntenscore. Hoe lager het getal, hoe energiezuiniger de woning. Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig opgeleverd met een EI van 0,4.

Waarde-overzicht van het energielabel en de energie-index.

Stel je vraag

Ik wil de energie-index van mijn woning laten bepalen

Een gecertificeerd EPA-W adviseur kan de energie-index van jouw woning bepalen. Deze gegevens kun je gebruiken om bijvoorbeeld een duurzaamheidshypotheek aan te vragen.

 

Ik wil meer weten over EPA-W
welkomsbordje