Hoe zet ik mijn CV op 50°C?

Dit artikel is gepubliceerd op 1-12-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

In het voor- en najaar kan je met een lagere temperatuur van het verwarmingswater volstaan, bijvoorbeeld 50 of 60°C. Als de woning is na-geïsoleerd kan je wellicht de hele winter met 50°C toe. Met zeer goed na-geïsoleerde woningen kan de temperatuur zelfs nog lager. Een lagere temperatuur zorgt voor minder leidingverliezen, een constantere temperatuur in huis, een betere regelbaarheid op de slaapkamers en een hoger rendement van de ketel, en dus lagere stookkosten. Als het op een koude winterdag toch niet goed warm wordt, dan kan je de temperatuur (tijdelijk) wat hoger instellen.

Moderne ketels zijn zogenaamde modulerende ketels. Als deze is voorzien van een optimaliserende (modulerende) thermostaat, dan zorgt die er automatisch voor dat een groot deel van de tijd de ketelwatertemperatuur lager is. Of de ketel modulerend is, kan je in de handleiding van de ketel zien. Ook kan je kijken of, als de woning eenmaal is opgewarmd, de radiatoren gedurende langere perioden handwarm of net iets warmer blijven. Een niet modulerende ketel gaat namelijk beurtelings aan (radiatoren heet) en uit (radiatoren koelen helemaal af). Een modulerende ketel daarentegen regelt het vermogen van de verwarming met de temperatuur van het verwarmingswater. Bij een lagere warmtevraag, wordt de temperatuur lager. Als je een modulerende ketel hebt, hoef je dus geen lagere verwarmingstemperatuur in te stellen.

Als je een wat oudere ketel hebt, of geen optimaliserende thermostaat, kan je handmatig de ketelwatertemperatuur instellen. Bedenk wel dat het opwarmen van de woning daardoor iets trager kan verlopen. Als je dit niet fijn vind, kan je beter de temperatuur van het verwarmingswater wat hoger kiezen. Het is wel belangrijk dat je nachtverlaging blijft toepassen. Dit levert meer besparing op dan het verlagen van de ketelwatertemperatuur.

De aanvoertemperatuur van het verwarmingswater regel je normaal gesproken in het displaymenu van de ketel. Als het menu niet duidelijk is, kijk dan in de handleiding van de ketel hoe je de temperatuur kan instellen. Op de website van MilieuCentraal kan je voor verschillende ketels uitleg vinden over het instellen.

Bij combiketels kan je vaak twee temperaturen instellen: verwarming en warm tapwater:
- De temperatuurinstelling van de verwarming kan je uitproberen zoals hierboven beschreven.
- De temperatuur van het warm tapwater hoeft ook niet onnodig hoog te zijn. Geadviseerd wordt om deze op 60°C in te stellen.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op