Komt er bij triple glas net zoveel zon naar binnen als met dubbel glas?

Dit artikel is gepubliceerd op 11-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Je hebt verschillende soorten glas. Bij het aanschaffen van triple glas heeft het de voorkeur om glas te kiezen met een hoge lichtdoorlaat. Er is triple glas dat vergelijkbaar is met HR++ glas (lichtdoorlaat of LTA is ca. 75%). Je kan dan goed naar buiten kijken en het wordt lichter binnen. Je hoeft dan minder vaak het licht aan te doen. Deze laten meestal ook meer zonlicht door (ZTA of G-factor is 0,65). Er bestaan ook zonwerende versies van triple glas, maar die worden afgeraden omdat zon in een groot deel van het jaar juist energie bespaart. In de winter hoef je dan namelijk minder te stoken.

Alleen in de zomer is triple glas een nadeel als de zon op het glas valt. Als je geen zonwering hebt en de zon warmt de woning goed op, blijft deze warmte ook binnen hangen. Door zonwering of een schaduwdoek kan dit worden voorkomen. En dan werkt triple glas in de zomer wel goed, door de hoge isolatiewaarde houdt het glas op het heetste uur van de dag de warmte buiten. Het is altijd slim om ’s nachts en ’s morgens het huis door te laten tochten.

Kijk voor meer informatie ook op de website van MilieuCentraal.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op