Hoe weet ik of mijn koelkast, wasmachine of ander apparaat energiezuinig is?
Dit artikel is gepubliceerd op 30-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.
Bij de aankoop van het apparaat hoor je er een energielabel bij te krijgen. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je vaak op de website van de leverancier wel het energielabel vinden. Als je een (donker) groen label hebt, dan heb je een zuinig apparaat gekocht. Maar tien jaar geleden was een zuinig apparaat minder duurzaam dan de apparaten van nu. Ook de norm voor het energielabel is in 2021 gewijzigd. Wil je een oud apparaat vergelijken met een nieuw apparaat, kijk dan naar het standaard berekende energieverbruik op het energielabel (in kWh). Bij een wasmachine staat bijvoorbeeld het energieverbruik in kWh per 100 wasbeurten. Je kan deze vergelijken met de apparaten die nu in de handel zijn en een (donker) groen label hebben.
Voor apparaten waar geen label voor is, kan je een eerste indicatie krijgen door op het typeplaatje te kijken. Daar staat meestal achter het voltage ook het vermogen (in W) of de maximale stroom (in A). Als je weet hoeveel uur het apparaat ongeveer aan staat in een jaar, dan kan je globaal berekenen wat het stroomverbruik is.
Voor apparaten die je thuis hebt staan, kan je, zonder rekenwerk, een betere indicatie krijgen door een energiemeter te gebruiken. Je haalt de stekker van het apparaat uit het stopcontact, doet de energiemeter in het stopcontact en je doet de stekker van het apparaat in de energiemeter. Na een dag (of een week) kan je kijken hoeveel het verbruik is. Dit kan je vermenigvuldigen met 365 (of 52) en dan weet ongeveer wat je jaarverbruik wordt. Zo’n energiemeter kost 10 tot 25 euro.
Zie ook de website van MilieuCentraal.
Nog op zoek naar antwoorden?
Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.
Neem contact op