Ik ben best handig, die zolder kan ik toch prima zelf isoleren?

Dit artikel is gepubliceerd op 11-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ja, de meeste doe-het-zelvers kunnen dat zeker. Je kan isolatiemateriaal (platen of dekens) bij de bouwmarkt kopen en aanbrengen tussen of op de balken. Dit laatste isoleert het beste maar maakt de zolderruimte kleiner. Als je de isolatie tussen de balken aanbrengt, heeft het de voorkeur dat er een kleine afstand tussen de isolatie en het dakbeschot is, met ventilatieopeningen (of kieren) zodat de buitenlucht er achterlangs kan stromen. De isolatieplaten of -dekens moet wel klem zitten tussen de balken en goed op elkaar aansluiten zodat er geen lucht langs kan.

De isolatie kan standaard van een afwerklaag zijn voorzien (kliksysteem voor naadloze afwerking), of je kan het afwerken met gips- of houtplaten.

Een belangrijk aandachtspunt is de dampremmende laag of een klimaatfolie aan de onderkant (warme kant). Er zijn isolatiedekens waar deze laag al in zit. Deze moet dan aan de goede kant zitten (naar je toe, dus aan de warme zijde). Ook moet deze laag goed overlappend aangebracht of getaped worden. Een andere optie is, als de isolatie is aangebracht, een folie over de isolatie spannen. Deze komt over de isolatie achter de afwerking. Deze damprem of klimaatfolie is belangrijk, omdat er anders vocht in of achter de isolatie komt wat gaat condenseren en mogelijk zelfs gaat bevriezen. Dit kan wateroverlast veroorzaken en kan leiden tot schimmel en schade aan het isolatiemateriaal. Als het huidige dak alleen uit hout bestaat, kan je een damprem toepassen. Als er al iets van isolatie op het huidige dak zit, dan is een klimaatfolie beter.

De huidige subsidieregeling voor isolatie geldt niet voor isolatie die je zelf hebt aangebracht.

Meer informatie over zelf dakisolatie aanbrengen.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op