Moet ik m’n verwarming ‘s nachts helemaal uitzetten of lager?

Dit artikel is gepubliceerd op 1-12-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Geadviseerd wordt om de verwarming 's nachts lager te zetten. Als je de verwarming uit zet, zouden bij een strenge winter leidingen kunnen bevriezen. Maar ook als het nog niet vriest, wordt normaal gesproken een temperatuur van 15°C aangehouden. Bij deze temperatuur is de woning weer redelijk snel op temperatuur en de straling van de warme radiatoren compenseren de straling van de koude muren.

Als je de woning verder laat afkoelen, krijgt de hele constructie (muren en vloeren) die lagere temperatuur. Het duurt dan dus langer voor de woning op temperatuur is en voelt het killer aan omdat de straling van de koude muren niet meer voldoende wordt gecompenseerd door de warme radiatoren. Maar, het is niet gevaarlijk, dus je kan zelf proberen of je een lagere temperatuur, bijv. 10 of 12°C, ook nog acceptabel vind.

Bij geïsoleerde woningen zal dit overigens niet snel tot problemen leiden. Veelal koelen geïsoleerde woningen toch al niet af tot 15°C. Toch heeft het ook hier zin om nachtverlaging toe te passen. Dit bespaart energie, de woning komt toch redelijk snel weer op temperatuur en 's ochtends kan je genieten van de straling van de warme radiatoren.

Zie voor een meer uitgebreide toelichting over nachtverlaging ook de vraag 'Heeft het zin om 's avonds voor het slapen gaan de thermostaat lager te zetten?'

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op