Energieadvies voor VvE

Woon jij in een VvE? Ook dan moet je denken aan het verduurzamen van je eigen woning en het hele pand.

Vraag advies aan

Wil je je woning verduurzamen en ben je lid van de VvE? Dan is het goed om eerst contact op te nemen met jouw VvE. Wellicht zijn er al plannen om gezamenlijk iets te ondernemen. Zijn deze er nog niet? Weet dan dat jullie hiermee geholpen kunnen worden door een speciale energieadviseur. Ze begeleiden VvE’s in het proces naar energiezuiniger wonen. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar bewoners besparen ook geld. 

Je eigen woning verduurzamen

Woon jij in een flat of appartement en ben je lid van een VvE? Dan is er een deel van je woning waar je zelf aan de slag moet met verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips of gedragsveranderingen. Met al je vragen rondom energie besparen en opwekken in je eigen ruimten kun je terecht bij het energieloket. 

De gezamenlijke ruimten verduurzamen

Wil je ook de gezamenlijke ruimten en de gebouwschil aanpakken? Neem dan contact op met je VvE. Misschien ligt er al een plan. Ligt dat er nog niet en wil jij samen met je VvE aan de slag, verwijzen we je door naar de energieadviseurs van Energie Samen Rivierenland Zakelijk. Zij zijn gespecialiseerd in het verduurzamen van grote projecten. Vul het contactformulier onderaan de pagina in, dan sturen wij deze naar hen door.

Twee soorten energieadvies

Er zijn twee soorten energieadvies:

 • Integraal energieadvies + procesbegeleiding (ook voor advies over oplaadpunten voor elektrische auto’s)
 • Zonadvies (met de focus op zonnepanelen)

Integraal energieadvies + procesbegeleiding

Naast het geven van integraal energieadvies helpt, begeleidt en ondersteunt Energie Samen Rivierenland Zakelijk de VvE bij het realiseren van één of meer maatregelen uit het energieadvies. Het doel is hierbij om de VvE te ontzorgen. De procesbegeleiding bestaat uit:

 • Een toelichting van het energieadvies in een VvE-vergadering.
 • Ondersteuning bij de besluitvorming van de VvE.
 • Selecteren van aanbieders die de maatregelen kunnen uitvoeren.
 • Opvragen en beoordelen van verschillende offertes.
 • Begeleiding tijdens uitvoering en bij de oplevering.
 • Advies en ondersteuning bij de aanvraag van aanvullende subsidies.
Wat kost het integraal energieadvies + procesbegeleiding

Voor het integraal energieadvies + procesbegeleiding wordt een maatwerk offerte opgesteld.

Het zonadvies: hoe gaat het in z’n werk?

De Energieadviseur van Energie Samen Rivierenland Zakelijk komt bij jullie langs, checkt het dak en neemt gegevens op. Deze gegevens verwerkt de adviseur met een rekenmodel in een businesscase, deze ontvangen jullie schriftelijk. Hierin kun je lezen met welke investering welk rendement behaald kan worden op een terugverdientijd van 15 en van 25 jaar. Zowel voor de VvE als voor individuele leden. Je kunt er ook voor kiezen de business case door de adviseurs te laten toelichten tijdens een ledenvergadering. Zo heeft iedereen de gelegenheid om vragen te stellen. Samen met de business case ontvang je een advies over de uitvoering en financiering. Wil je tijdens dat proces blijvend begeleid worden door de adviseur, dan kan dit. Hiervoor krijg je een offerte.

Wat zijn de opbrengsten van de zonnepanelen?

Dit is uiteraard verschillend per VvE. Er wordt gekeken naar 3 aspecten:

 • Het gezamenlijke gebruik aan stroom per jaar.
 • De grootte en geschiktheid van het dak (denk aan ligging, helling en staat van onderhoud).
 • Aanwezigheid en omvang van gezamenlijke aansluiting.

Verder zijn er 2 manieren van plaatsen:

 • Elke bewoner krijgt een eigen stukje dak waar ze zonnepanelen op kunnen plaatsen.
 • Regeling verlaagd tarief (postcoderoosregeling): inwoners krijgen dan op hun eigen energierekening vrijstelling voor de stroom die je gezamenlijk hebt opgewekt.
Niet alle leden van de VvE willen meedoen met de zonnepanelen, wat nu?

Dit hoeft geen probleem te zijn. Je kunt ook met een deel van de bewoners aan de slag gaan. Wél is er van iedereen toestemming nodig.

Wat kost het zonadvies?

Het advies kost € 400,-. De VvE’s van gemeente West Betuwe kunnen dit eerste advies op dit moment vergoed krijgen (dit bedrag hoeft niet voorgeschoten te worden). Kosten van begeleiding tijdens de uitvoering en financiering is per case verschillend.

Zijn er subsidies en financieringsregelingen voor VvE’s?

Je kunt gebruik maken van de salderingsregeling en teruggave van BTW. Ook is er een energiebespaarlening mogelijk voor VvE en heb je de landelijke subsidies SEEH en ISDE. Met betrekking tot energieadvies is in 2022 de volgende subsidie beschikbaar binnen de SEEH:

 • 1 tot 4 koopwoningen -> maximaal € 400,- subsidie.
 • 5 tot 8 woningen -> maximaal € 800,- subsidie.
 • Bij meer dan 8 woningen -> € 800,- plus € 80,- extra per woning met een maximum van € 2.560,-.

Hierbij geldt dat het subsidiebedrag voor energieadvies 75% is van de factuur (inclusief BTW), maar niet meer dan het maximale subsidiebedrag. Lees ook altijd goed de voorwaarden door. 

 • Advies over energie en zonnepanelen
 • Subsidie en financieringsmogelijkheden
 • Maatwerk advies voor jouw VvE
 • Procesbegeleiding

Neem contact op met de energieadviseur voor VvE

Ben je enthousiast geworden over de mogelijkheden van energiebesparing van je VvE en wil je graag advies? Neem dan contact op met de energieadviseurs Energie Samen Rivierenland Zakelijk! Ze helpen jou graag verder in het proces naar groener en goedkoper wonen.
 • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.

Welke subsidies zijn er beschikbaar voor VvE's?

Ben je enthousiast geworden over de mogelijkheden van energiebesparing en ben je benieuwd wat voor mogelijkheden er zijn qua subsidie. Bekijk de website of neem contact op!

Welke subsidies zijn er?