Ik heb nu mechanische ventilatie (luchtafzuiging in keuken, badkamer en toilet). Kan dat omgebouwd worden tot balansventilatie (af- en toevoer) met warmteterugwinning?

Dit artikel is gepubliceerd op 25-5-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ja dat kan, als er genoeg ruimte is voor een wat grotere ventilatorbox. Er is speciaal voor bestaande woningen een systeem ontwikkeld dat uitgaat van de bestaande afzuigkanalen maar waarbij de warmte uit de afvoerlucht wordt overgedragen aan de verse lucht die naar woon- en slaapkamers stroomt. Hiervoor wordt de ventilatorbox van de Mechanische Ventilatie (afzuiging) vervangen door een ventilatiebox met balansventilatie (afzuiging en luchttoevoer) die is voorzien van een warmtewisselaar. Omdat het aanleggen van toevoerluchtkanalen in een bestaande woning een grote ingreep is, werkt dit systeem met de luchttoevoer via het trappegat. Bij de woon- en slaapkamers komen ventilatoren die zorgen voor de luchtuitwisseling tussen kamer en trappegat. De luchttoevoer naar de kamer gaat onder de deur door en de lucht wordt met de ventilator uit de kamer afgezogen. Doordat er continu verse lucht in het trappegat wordt geblazen en vervuilde lucht wordt afgezogen via badkamer en toilet, blijft er verse lucht in het trappegat beschikbaar.

Dit systeem is vraaggestuurd. Als het CO2-gehalte in het trappegat te hoog is, dan gaat de centrale ventilator harder draaien. Als het CO2-niveau in een kamer te hoog wordt, gaat de ventilator bij de betreffende binnendeur automatisch harder draaien. En hij gaat weer zachter draaien zodra het niveau weer is gedaald.

Een ventilatiesysteem vergt onderhoud. Omdat er een warmtewisselaar in de ventilatiebox zit, zijn er ook luchtfilters aangebracht. Deze voorkomen dat de warmtewisselaar verstopt raakt. Deze filters moeten ten minste twee keer per jaar worden vervangen. Zorg ervoor dat daarnaast het hele ventilatiesysteem regelmatig (ten minste één keer in de acht jaar) wordt gereinigd. Als een ventilatiesysteem namelijk sterk vervuilt, zal deze minder lucht verversen. En bij de toevoerventilator is het nog belangrijker dat er geen vervuiling blijft zitten, omdat dit tot ongezonde lucht kan leiden die de woning wordt ingeblazen.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op