Ik wil een warmtepomp, is een lucht-lucht-warmtepomp (airco met verwarming) dan een goede optie?

Dit artikel is gepubliceerd op 17-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Luchtverwarming kan een goede optie zijn. Het is vooral zinvol als er maar één of twee ruimten in huis verwarmd hoeven te worden en als je veel weg bent. Luchtverwarming warmt namelijk snel op. Het is geschikt voor verwarmen en koelen. Veel mensen vinden luchtverwarming wat minder comfortabel omdat de binnenluchttemperatuur relatief hoog is t.o.v. de straling van de wanden en omdat je vaak de lucht voelt stromen, wat op tocht kan lijken. Omdat de luchttemperatuur hoger is, zijn de ventilatie- en transmissieverliezen (warmteverliezen door muren e.d.) ook hoger. Als de luchtverwarming de hele dag aan staat, is het dus minder efficiënt en zal het energieverbruik wat hoger zijn dan bij de andere warmtepompopties.

Als je een zogenaamde lucht-lucht-warmtepomp wilt nemen, moet het huis wel goed geïsoleerd zijn omdat de verwarmingscapaciteit vaak gering is. Lucht-lucht-warmtepompen werken met één of meer buitenunit(s) die geluid produceren. Een lucht-lucht warmtepomp komt niet voor subsidie in aanmerking.

Omdat je met een lucht-lucht-warmtepomp ook sterk kan koelen, kan het energieverbruik in de zomer ook hoog worden. Ook hiervoor helpt het als de woning goed is geïsoleerd. Houdt tevens de zon goed buiten en stel de temperatuur van de koeling niet te laag in. Zie ook BLOG: 10 tips om je huis te koelen zonder airconditioning.

Als je veel thuis bent, kun je dus beter een lucht-water-warmtepomp of een water-water-warmtepomp overwegen. Zie voor meer informatie hierover de website van MilieuCentraal. Deze hebben een iets hoger rendement en omdat ze gebruik kunnen maken van straling (vloerverwarming of radiatoren) kan de luchttemperatuur binnen wat lager zijn, waardoor de warmteverliezen ook weer wat lager uitvallen. De water-water-warmtepomp met bodemwarmtewisselaar (de bodemwarmtepomp) heeft als extra voordeel dat je op duurzame wijze kan koelen.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op